Близо 30 полицаи се включиха днес в зонално състезание от републиканския преглед по стрелба с пистолет за служители на МВР. Надпреварата се състоя на стрелбищния комплекс в сградата на русенската полиция.

"Това е едно от най-добрите стрелбища в системата на МВР. Реновирането му приключи през 2017 година", каза директорът на областната дирекция на МВР в Русе старши комисар Теодор Атанасов.

Стрелбището отговаря на всички съвременни изисквания. Отговорникът на комплекса Петър Петров обясни, че по време на състезанието се използват стандартни бойни патрони с оловен сърдечник, който не позволява рикошет.

Той каза още, че при тренировките си Силите за бързо реагиране ползват електрошокови пистолети - т. нар. "тейзъри", както и цветни патрони.

"Всичко се постига с рутина. Оръжието е отговорност. Когато си на улицата, винаги има доза страх, но това е полезно. Нужна е и силна психика", каза Венета Сорева - един от участниците в надпреварата.

При жените на първо място се класира Людмила Пенева от Русе, а при мъжете - Даниел Костадинов от Силистра.

В отборното класиране при мъжете призът взе първият отбор на областната дирекция на МВР в Силистра, а при жените - тимът на русенската полиция.

Състезанието се провежда в един ден, по регламент, изготвен от "Център за бойна подготовка и спорт" при АМВР. Изпълняват се специфични упражнения, в различна форма и състав на отборите, като се оценяват за време, точност на стрелбата и правилно изпълнение.