Паметна плоча, посветена на първия командващ на Българския военен флот - капитан-лейтенант Александър Конкевич, бе открита днес върху фасадата на Флотската кула в Русе.

"Александър Конкевич е първият офицер, поставил основите на българските военноморски сили. За нас това е изключително важно събитие - по този начин да отдадем почит към живота и делото на този офицер", обясни заместник-командирът на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев.

Снимка: БТА

Дунавската флотилия е създадена в Русе година след Освобождението, като датата 12 август 1879 г. е смятана за рождена дата на Българския военноморски флот. Основател и първи командир на "Дунавска флотилия" в периода 1879-1883 г. е капитан-лейтенант Александър Конкевич. Той основава и Машинната техническа школа - първото техническо училище в България, което е предшественик на Висшето военноморско училище.

Флотилен адмирал Георги Пенев коментира, че Военноморските сили на България днес са в добро състояние, позволяващо изпълнение на поставените задачи.

"Справяме се успешно с предизвикателствата на днешната среда на сигурност. Участваме активно в учения, тренировки, операции на НАТО и Европейския съюз, доколкото позволява въоръжението, с което разполагаме. Имаме визия за развитие и проекти за модернизация, които са в ход", каза флотилен адмирал Георги Пенев.