Изложба на бездомни котки, спасени и излекувани от сдружение "Германо-българска помощ за животните", е представена в Екомузея в Русе.

Снимка: БТА

"Целта на изложбата е да намерим дом на тези прекрасни котенца, които са били изоставени на улицата и са били болни. След като са попаднали при нас, ние сме ги излекували и сега изглеждат в страхотна форма. Готови са за домашни любимци", каза за БТА д-р Катерина Маркова - председател на сдружение "Германо-българска помощ за животните".

Снимка: БТА

Сред котките е Флъфи. Тя е намерена преди време в безпомощно състояние, лекувана е в клиниката на сдружението и вече може да намери своя нов стопанин.

"Когато я намерихме, нямаше възможност да диша, беше със силна инфекция на нослето и дробовете. Сега е излекувана. Има съвсем мъничко образувание в нослето, като периодично трябва да получава инжекция, за да не се възпалява повече и по този начин да се контролира нейното здравословно състояние. Иначе е изключително гальовна. Тя е нашата царствена особа. Пръска чар и красота навсякъде", обясни Маркова.

Още снимки от мъркащата изложба ВИЖТЕ ТУК>>

Тя коментира, че осиновяването на животни е труден и отговорен процес, като сдружението годишно успява да намери дом на около 30 четириноги в България и в Германия. Новите им стопани трябва да отговарят на определени условия.

Снимка: БТА

"Ние не даваме животните на всеки. Трябва да имат подходящи условия, любов и желание, защото осиновяването на домашен любимец е отговорен процес. Трябва да сте наясно, че вие ще сте стопанин до края на живота на това животинче. Ще има медицински разходи. Понякога ще ви ядосва, защото ще прави нещо непредвидено и неочаквано за вас. Но както обичаме децата си и им прощаваме понякога белите, по същия начин трябва да се отнасяме и с животинките", каза Маркова.

В клиниката към сдружението има малък приют, в който се отглеждат 20 котки и 40 кучета.

"Ние сме основно кастрационен център и годишно правим около 1700 кастрации на котки и кучета. Около 1000 животни на година влизат при нас и за лечение", обясни Маркова.