На Пристанище-изток в Русе пристигнаха 17 тролейбуса втора употреба в отлично техническо състояние, които ще обновят част от автопарка на русенския градски транспорт.

Пет от превозните средства са от Лозана, Швейцария. Те са с много добри екплоатационни качества и са добре познати на общинския превозвач в Русе.

12 са от Билзен, Белгия. Те са нископодови и с механични рампи за инвалиди и детски колички. Всичките 17 тролейбуса бяха транспортирани първо с извънгабиритни платформи до град Пасау, а после бяха натоварени на ферибот и транспортирани до река Дунав.

След приемането на тролейбусите в депото, те ще преминат основен технически преглед и обслужване, ще бъдат оборудване със системи за таксуване и следене. В рамките на следващите 10 дни първите от тях ще започнат да изпълняват редовни курсове по транспортната схема на Русе.

Общината с партньорство с Общински транспорт-Русе ще кандидатства и с проектно предложение за закупуване на чисто нови електрически автобуси и тролейбуси за обществения транспорт.

Максималният на размер на безвъзмездната помощ за общината е 39 млн. лв., с които да се закупят между 30 и 40 чисто нови нови електрически автобуси и тролейбуси.

Едно от условията на процедурата е дружеството, което обслужва тролейбусния транспорт на Русе, да е общинско. Това условие е изпълнено, което дава възможност да се кандидатства за финансиране.