Десет партии и коалиции ще имат представители в новия Общински съвет в Русе. Това показват окончателните резултати от изборите.

ГЕРБ ще има 15 съветници, местната коалиция "БСП за България" е с 14, местната коалиция "ВМРО-Българско национално движение(НФСБ)" е с осем, местната коалиция "Съюз на демократичните сили (СДС, ДБГ, ССД, БНД и Движение 21)" - четирима, "Демократична България-Обединение (ДА България, ДСБ, Зелено движение)" - трима. Партия "Атака" и ДПС имат по двама, а с по един представител са местната коалиция "Движение ЗАЕДНО за промяна (БЪЛГАРСКИ ДЕМОКРАТИЧЕН ЦЕНТЪР)", Българската социалдемократическа партия и партия "Възраждане".

Председателят на Общинската избирателна комисия Николай Братованов обясни, че най-младият общински съветник е на 25 години и е от местната коалиция "ВМРО-Българско национално движение(НФСБ)". Най-възрастният е на 72 години и е от "БСП за България". Той ще открие и първото заседание на Общинския съвет.

От 141 305 избиратели с право на глас своя вот са упражнили 56 176 души. Има много недействителни бюлетини - 8260.

На 3 ноември балотаж, освен в областния град, ще има и в други три от общо 12 малки населени места в общината. Това са селата Николово, Просена и Сандрово.