Ако до преди няколко години терминът "персонализирана медицина" звучеше като научна фантастика, то към настоящия момент тя се прилага изключително успешно в различни здравни направления като гинекология, онкология, кардиология и дори психиатрия. Благодарение на последните открития на науката, в комбинация с напредъка на технологиите, генетичните изследвания са основният инструмент на персонализираната медицина. Те се използват за превенция, диагностика или избор на правилно лечение, като се вземат предвид индивидуалните молекулярно-генетични характеристики на конкретния пациент.

В България генетичните изследвания намират все по-широко приложение, въпреки че не се финансират от националната здравно-осигурителната каса.

Една от първите големи крачки, която доведе до революционни промени в установените практики при проследяване на бременност, бе въвеждането на първият неинвазивен пренатален тест - Пренатест, през 2011г. Изследването установява наличие на генетични аномалии при плода от най-ранна бременност, като комбинира висока точност на резултата и безопасност за бременната и плода. Благодарение на усъвършенстваните си характеристики, тестът спестява на бременните дами рискови инвазивни процедури и измества по-неточни изследвания, базирани на статистическа оценка на риска. Това направи Пренатест предпочитан избор за пациентите и медицинските специалисти.

През годините изследването Пренатест успя да се докаже и наложи като лидер сред неинвазивните пренатални тестове, като брандът стана нарицателно за всички изследвания от такъв тип, предлагани в България.

снимка: NM Genomix

Компанията, отговорна за интегрирането на Пренатест на българския пазар е НМ Дженомикс. Това е една от първите компании за генетични изследвани в България, която е пионер в областта си и разполага с над 15 годишен опит в сферата на генетиката и персонализираната медицина.

НМ Дженомикс не спира да развива и разширява своята дейност. Мисията им е свързана с това да осигуряват възможност на българските пациенти да имат достъп до модерни молекулярно-генетични изследвания, извършвани във високотехнологични лаборатории в целия свят, на базата на които да се вземат по-добри решения за здравето им.

През годините компанията се сблъсква с големи предизвикателства, които са свързани с резистентност от страна на специалистите от здравната система, последователни усилия за информираност и образоване на обществото, спечелване на доверие сред пациентите и откриване на правилните канали и инструменти, чрез които да достигне до широката аудитория на предлаганите услуги. Благодарение на усилията, които полага и коректната политика, която води към своите пациенти, НМ Дженомикс успява да се наложи като компанията-лидер в областта на генетичните изслдвания. Броят на пациентите, които са се доверили на услугите им вече надвишава 10 000 и продължава успешно да нараства.

Към днешна дата компания НМ Дженомикс разполага с 3 офиса в страната, а благодарение на широката си партньорска мрежа от лаборатории, осигурява покритие за услугите си във всяка една точка на България. Дори в условията на пандемия, тя успя да осигури своевремено и безопасно обслужване на своите пациенти.

Освен партньорствата си с водещи лаборатрии и институти в Европа и САЩ, НМ Дженомикс работи съвместно с едни от най-добрите български специалисти по медицинска генетика, като по този начин осигурява максимално качествена и завършена услуга за своите пациенти.

"Колкото е възможно по-лесно и по-удобно за пациента." - Това е мотото, което компанията следва при модела си на работа. Това довежда и до решението НМ Дженомикс да се насочи към дигитализирането на голяма част от услугите си, като вярва, че по този начин ще улесни и спести време на пациентите си. За пациентите вече са осигурени възможности за онлайн консултации и различни форми за получаване на необходимата им информация, онлайн подаване на заявки и оформяне на документи, широк избор от начини за онлайн заплащане. За всеки пациент се осигурява възможност за пълно проследяване на всички стъпки и етапи, по заявените и извършени от него услуги, като се гарантира пълната прозрачност на процесите, съобразена с всички законови рамки и изисквания.

Българинът е достатъчно интелигентен, четящ, а нивото на здравната култура постоянно се повишава, така той сам може да вземе решение и да се погрижи за здравето си.

Да бъдеш пръв е огромно предизвикателство и отговорност.

През последните години НМ Дженомикс разширява значително дейността си, като отново въвежда едни от първите молекулярно-генетични изследвания в България, насочени в следните здравни направления:

Онкология - Възможност за проследяване на ефекта от прилаганата терапия, профилиране на лечението, чрез избор на най-ефективна и щадяща терапия, спрямо индивидуалния пациентски профил.

Психиатрия - Намаляване на процеса проба-грешка, при лечението на пациенти с емоционални и ментални разстройства. Насоки с кои медикаменти може да се постигне стандартно очакваният ефект, с кои може да се предвидят засилени странични реакции или липса на ефективност и съответно е добре да се избягват, а също и как да се адаптира дозата спрямо индивидуалния пациент.

Неонатален скрининг - Откриване на над 220 вродени заболявания при новородени, които могат да се проявят веднага след раждането или на по-късен етап от живота. За сравнение, стандартният неонатален скрининг, който се прави на всяко новородено в България, обхваща само 3 заболявания.

Пренатален скрининг - Освен изследването Пренатест, като допълнение към услугите си при проследяване на бременост, компанията предлага изследвания за установяване на още по-широк набор от генетични заболявания при плода, още в първите месеци от бременността.

Гастроентерология - Оценка на състоянието на чревната микрофлора. Изследването на индивидуалния микробиом дава възможност да се установи какво е състоянието на чревното здраве и да се предприемат инидивидуални стъпки за подобряването му. По този начин може да се елиминира първопричината, която е довела до определено заболяване.

Превенция - Установяване на фамилна предразположеност или по-висок риск от отключване на редица онкологични и кардиологични заболявания. Тази информация помага да се предотвртати или отложи напред във времето, появата на дадено заболяване.

Лайфстайл: Красота и пълноценен живот - Определяне на индивидуалните реакции на организма към даден режим на хранене и към дадена тренировъчна програма, както и определяне на индивидуалния дермагенетичен портер (анализ на еластичността, пигментацията и защитата на кожата). Изследване на дължината на теломерите, чрез което може да се установи каква е биологичната възраст на човек.

Повече информация за компания НМ Дженомикс и предлаганите от тях услуги, можете да намерите ТУК. Екипът на компанията е на разположение да извърши консултации, спрямо всеки индивидуален пациентски случай и да съдейства с максимално бърза и удобна организация, при заявяване и извършване на изследване.

 

* съдържание на НМ Дженомикс