Изморени ли сте от празниците? Изтощени ли сте от недоспиване, препиване, преяждане, препушване, пътуване...? Или използвахте тези дни за активна почивка?

Струпването на много празнични дни за хората, които искат да се включат подобаващо, създава много напрежение, дори без самите те да си дават сметка. Още от времето за подготовка мисълта къде, с кого, как да се празнува, какви подаръци да се закупят, заедно с логистичните, организационни и бюджетни фактори - всички те обикновено са предпоставка за сериозен психо-емоционален стрес, макар вълнението и емоциите по предстоящите празници да се приемат за позитивни. В момента, в който започне празничната част психиката се отпуска и започва да се натоварва физиката чрез рязка промяна в двигателния и диетичния режим, както и в режима за сън. При това не за една вечер. Спомнете си откога не сте танцували така, преяждали така, препивали така или лягали толкова късно.

За съжаление, това, което наричаме следпразнична депресия се случва повсеместно, без особена разлика дали човек е участвал активно в забавленията или е стоял сам пред телевизора. За много хора празниците са бреме. Те са изпълнени с тъга и спомени за загубени близки и приятели. При децата се наблюдава същия феномен - вълнението, превъзбудата скоро се превръщат в емоционално изтощение, летаргия и нежелание да се върнат към рутината на ежедневието. Работещите често потъват в дългове или просто свиват бюджета през януари и всичко се превръща в спомен, запечатан като снимки в телефона.

Всичко това има своето обяснение на поведенческо и емоционално ниво. В организма ни обаче, на биохимично ниво, се случват резки промени, които се отразяват далеч по-трайно и много по-трудно могат да се контролират от външни обстоятелства. Отговорни за това са серотонинът и допаминът - две химични молекули, важни за регулацията на настроението и психичното здраве.

Колко сме зависими от серотонина и допамина?

Човек може да изпитва удоволствие от живота и всичко позитивно в него, когато е психично здрав. Всякакви външни влияния могат да променят човешката психика, но поведението, мислите, практиките и начина на живот могат да я възстановят и стабилизират. Когато обаче психиката се разстрои поради дисбаланс на важни хормони и химични молекули, които предават информацията между невроните (невротрансмитери, невромедиатори), състоянията, които произтичат от това - потиснато настроение, депресия, тревожност, загуба на базови потребности и др. променят генерално светоусещането на човек, създават чувство на откъснатост и обикновено потърпевшият трудно може сам да възстанови предишното си състояние, защото е претърпял промяна на психо-сетивните му възприятия за самия него и околния свят. Да не разбираш чувството на радост, което изпитват другите; да се откъснеш от усещането за удоволствие; да нямаш желание от общуване или то да те напряга и дразни; да нямаш мотивация да се погрижиш за себе си и да нямаш сила да се стимулираш в каквато и да е дейност - това са най-честите оплаквания на хора, които изпадат в споменатите състояния. Стресът, прегарянето (бърнаут), емоционалното и психичното изтощение, прекомерната физическа преумора, системното недоспиване, дори прекомерните позитивни емоции могат да доведат до тях. Причината най-често е умора на надбъбречните жлези.

Процесът на сигнализация и регулация на надбъбречните жлези е изключително сложен, но най-общо казано, надбъречните жлези играят ключова роля в отговора на стреса и секрецията на някои хормони, които взаимодействат със серотонин и допамин. Тези връзки и взаимодействия между серотонин, допамин и надбъречните жлези отразяват сложния и взаимосвързан характер на невротрансмитерната и хормоналната регулация в организма. Стресът, във всичките му форми - психо-емоционален, физически и поведенчески, има способността (условно казано) да "измори" надбъбрека чрез постоянната стимулация на производство на кортизон и така да наруши регулацията на тези важни молекули и да доведе до дисбаланс в организма, в следствие на което да настъпят промени не само от психично естество, но и на физическо ниво.

Серотонинът и допаминът са невротрансмитери, които изпълняват играят ключова роля в регулацията на настроението, поведението и различни аспекти на неврологичната функция.

Серотонинът, познат още като "хормон на щастието" се свързват с общото чувство на благополучие и настроение. Малко известно е обаче, че той играе важна роля в други два основни процеса - спане и хранене. "Хормонът на съня", мелатонинът, се синтезира от серотонина, което обяснява защо депресивните и възрастните хора спят малко и непълноценно, както и защо след систематично недоспиване хората изпадат в депресия.

По отношение на храненето, серотонинът контролира апетита. Той влияе върху чувството за наситеност. Не случайно при силен стрес, когато рязко се изчерпят нивата на серотонин, повечето хора не са в състояние да се хранят. И обратното: храненето повишава нивата на серотонин и по този начин се създава предпоставка за т.нар. "емоционално хранене", което е предразположение за напълняване.

Допаминът също участва в усещането за удоволствие и удовлетворение, но е по-тясно свързан с мотивацията и играе важна роля в мотивационните процеси. Той е важен също за контрола на движението и координацията, но и за настроението, затова завишената физическа активност има способността да създаде усещане за приповдигнатост на споменатите нива. Вниманието, концентрацията, обучението и други когнитивни (умствени) функции също се контролират от допамина.

Дисбаланса в нивата на серотонин и допамин може да доведе до различни психични състояния, включително депресия, тревожност и други психични разстройства. До същото води и дисбаланса от надбъбречните жлези. Заедно или по независим един от друг път, нарушената регулация на тези молекули и жлези е тясно свързана с нивата на стрес и способността от възстановяване и почивка.

Можем ли да се възстановим от психична преумора, депресия и тревожност, без помощта на лекарства?

Краткият отговор е да! Популярните методи йога, дихателни упражнения, медитация, разходки, физически упражнения и активна почивка са изключително важни, но сами по себе си трудно могат да се изпълнят при хора, които са принудени да се върнат бързо в рутинното си ежедневие, а и да не забравяме, че намалените нива на допамин влияят основно върху мотивацията. Трудно можете да накарате човек в депресия или летаргия да се ентусиазира към някоя от дейностите. Затова пък лесно може да се улесни процеса на психично възстановяване с помощта на препарата Депревитал на фито-фармакологичната компания Мирта Медикус, създаден точно с тази цел - да повиши естествените волеви механизми на психиката, да създаде усещане за удоволствие и удовлетворение от действието и бързо да изведе човек от състояния като депресия, тревожност, тъга, безперспективност и др. психични състояния.

Тъй като и двете вещества - серотонин и допамин, са производни на аминокиселината тирозин, в състава на Депревитал присъства L-тирозин и L-триптофан. Освен с продукцията на тиреоидни хормони, основните предимства на L-тирозина са свързани със способността му да попълва нивата на катехоламини в мозъка (допамин, норепинефрин), които могат да се изчерпят при стресови условия. Множество проучвания показват, че L-тирозинът може да помогне за предотвратяване на намалена когнитивна функция при стресови условия и да подобри мотивацията.

Източник: Мирта Медикус

L-триптофанът е есенциална аминокиселина, която не се произвежда в организма и трябва да се набави с храната. След сложен процес на синтез тази аминокиселина се превръща в серотонин и спомага освен за депресивни състояния, но и за тежки симптоми на ПМС (предменструален синдром), безсъние и тревожност.

Към препарата Депревитал са включени дневните дози на витамини от група В (В3, В5, В6, В12 и фолиева киселина), които участват в много химични реакции, основни за регулацията на функцията на надбъбречните жлези. Те регулират и сигнализацията от хипофизата в мозъка към хипоталамуса и от там - към надбъбрека, като възстановяват надбъбречната умора, повишават синтеза и стабилизират нивата на серотонин и допамин, подобряват обменните процеси на невроните и останалите клетки в организма, стабилизират ги и като цяло подобряват дейността на нервната система.

Две подправки с неподозирано действие

Не сме свикнали да гледаме на босилека и розмарина като на билки със силно лечебни свойства. Използвани в кулинарията предимно заради ароматните си свойства, малко хора знаят, че тези растения са естествени антидепресанти.

Босилекът е мощен антиоксидант. Като такъв той намалява оксидативния стрес и елиминира свободните радикали, които са в тясна връзка с канцерогенната активност на организма. Освен, че благопрятства храносмилането, което е критично важно за хора в депресия, той регулира нивата на кръвна захар и намалява процеса на общо възпаление при хора с диабет тип 2, инсулинова резистентност и затлъстяване. Споменавам това, защото обикновено тези пациенти са в т.нар. латентна депресия, при която храненето е основен източник на моментно удовлетворение, но качеството и видът на храната е основа за основното им състояние, което е най-често причина за тяхната депресия. За босилекa се казва, че той предизвиква мозъчен детокс - действа антидепресантно и мощно върху вегетативната нервна система, като регулира телесните прояви на тревожността чрез повишаване на тонуса и усещането за умствена и обща "свежест". А свежестта идва и по линия на благоприятното влияние на босилека върху дихателната система.

Розмаринът е също мощен антиоксидант, но има свойства, подобни на аспирина и действа изключително добре като превенция на тромботични събития. Покрай това си предимство, екстрактът от розмарин действа изключително стимулиращо върху кръвообращението, особено в областта на мозъка, затова е свързано и с изключително подобрение на паметта и когнитивните функции, особено след силно умствено натоварване. Има мек седативен (успокояващ) ефект върху нервната система и действа позитивно върху силни психични прояви като крайна импулсивност и детерминираност (инат).

Към цялата тази насочена към психичното здраве комбинация, нито един уважаващ себе си препарат не би могъл да мине без някоя от солите на магнезий - естествения регулатор на нормалния сърдечносъдов ритъм и елиминаторът на нервно напрежение, най-често проявено като мускулни крампи и общо чувство на умора. С него препаратът Депревитал завършва целия обхват грижа за психичното здраве - от емоционалните до физическите прояви на стреса.

Снимка: iStock by Getty Images

С подкрепата на: Мирта Медикус