Две акции по зарибяване и почистване на български реки ще проведе Лидл България по повод Световния ден на биоразнообразието. С тях компанията ще отбележи и първия юбилей на своята дългогодишна инициатива "Дай шанс на Балканката", която реализира в партньорство със сдружение "Балканка".

Още тази събота 10 000 рибки, предоставени от веригата, ще заплуват по поречието на река Златна Панега. Акцията ще започне от село Златна Панега, Румянцево, Петревене и ще достигне Луковит. А за последващата почистваща акция Lidl ще осигури чували, ръкавици и кофи. В събитието ще се включат местни доброволци, ученици и представители на сдружение "Балканка".

Втората акция ще се проведе в края на юни и по традиция в нея ще се включат служители на Lidl. Те ще пуснат нови 10 000 балкански пъстърви и ще почистят района около река Искър в местността Злокучене.

снимка: Lidl

За първи път тази година инициативата "Дай шанс на Балканката" ще бъде надградена, за да стане още по-устойчива - през есента в няколко български реки ще бъдат инсталирани т.нар. бебешки ясли, чрез които ще се спомогне излюпване на хайвер в естествена среда. Така ще се допринесе за естественото развъждане на местни риби, които ще продължат да се възпроизвеждат.

Вече десет години Лидл България инвестира средства и усилия в тази кауза за опазване на един от най-застрашените видове в Европа - балканската пъстърва. .До момента с над 390 000 пъстърви са зарибени 30 реки в България, а почистените крайречни райони са близо 35 км. От компанията вярват, че по този начин заедно с партньорите им от сдружение "Балканка" дават добър пример и насърчават повече хора активно да участват в съхраняването на българската природа.

Биоразнообразието е и една от шестте фокус теми в цялостната стратегическа рамка за устойчиво развитие на Lidl. Като част от всеобхватните действия с грижа за природата, компанията доставя сертифицирани суровини и подкрепя редица проекти в световен план, в полза на екологичното земеделие и опазването на екосистемите.

Така, в сътрудничество с GLOBALG.A.P. и други партньори, Lidl участва в разработването и въвеждането на първия индустриален стандарт за биоразнообразие в традиционното производство на плодове и зеленчуци в Европа - GLOBALG.A.P. BioDiversity. Този допълнителен модул насърчава устойчивостта по цялата верига на доставки и засилва ангажимента на Lidl към опазване на екосистемите.

Друга ключова област, която показва важността на биоразнообразието за веригата е стремежът й към рационално планиране на асортимента, което включва непрекъснато разширяваща се гама от вегетариански и вегански алтернативи, както и органични продукти, които улесняват клиентите при избора на по-устойчиви храни.

 

* съдържание на Lidl