Сърцето на човек бие в определен ритъм и с честота, подходяща за състоянието на тялото му в момента - покой, движение, стрес. За да извършва ударите си равномерно, сърцето ни разчита на своята електрическа система, която му подава сигнали да се свива. Нормалният сърдечен ритъм се характеризира с поток на електрически сигнали, минаващи през сърцето. 

Аритмия се нарича всеки анормален сърдечен ритъм, т.е. всяка промяна, която не е характерна за него.

Можем да разделим аритмията на два основни вида: тахикардия- когато сърцето бие с ускорен ритъм и повече от 100 удара в минута, брадикардия- забавен ритъм с по-малко от 60 удара в минута. Възможно е също така сърцето да се съкращава с по-ранно начало - това са преждевременни сърдечни контракции, или пък непостоянно - сърдечно трептене.

Важно е да знаем, че това е проблем, който може да засегне дори напълно здрави хора без никакви сърдечни проблеми или семейна обремененост от такива. Това се случва поради много и различни причини, като основните са: тютюнопушене, прием на алкохол, кофеин и други стимуланти, прекомерен стрес, заболявания на щитовидната жлеза.

снимки: iStock

Как да разпознаем аритмията?

Основните симптоми, за които трябва да внимаваме, са: ускорен пулс, сърцебиене, задъхване, виене на свят, прилошаване, "прескачане" на сърцето, рязка загуба на физическа сила, болка в гърдите, безсилие, припадъци. При наличие на гореизброените симтоми е задължително да се обърнете към специалист по сърдечно-съдови заболявания. За сигурна диагностика е нужен обстоен преглед и редица тестове: лабораторен тест на кръв и урина, електрокардиограма и ехокардиография.

Как можем да установим дали страдаме от аритмия в домашни условия?

Нерядко обаче аритмията протича безсимптомно. Някои апарати за измерване на кръвно налягане от висок клас имат вградена функция за отчитане и анализ на аритмичен пулс. Такава е функцията HIRA (съкратено от Heartbeat Irregularity Rate Analysis, букв. от англ. "анализ на неравномерен сърдечен ритъм"). Нейната роля е не само да открива промените в сърдечния ритъм, но и да ги анализира и да ги класифицира в четири различни нива на риск. Най-ниското Ниво 0 означава, че няма опасност, а най-високото Ниво 3 индикира опасност и ви алармира, че трябва да се консултирате със специалист. HIRA функцията е налична в автоматичния апарат за кръвно налягане Sendo Advance 3.

Как да намалим риска?

Като се грижим възможно най-добре за сърцето си. Това включва да избягваме вредни субстаниции и действия, които биха отключили аритмия- стрес, депресия, честа употреба на алкохол и големи количества кафе. Добре е да следим редовно стойностите на своето кръвно налягане и пулс, което в днешно време може да правим с мобилното приложение Joda , както и да променим начина си на живот към по-здравословен.

снимки: iStock

 

* рекламна публикация