Изминаха близо 10 месеца, в които светът не e същият, какъвто го помним отпреди COVID-19. Промяната настъпи във всички сфери на живота на хората - от начина, по който се обучават и работят, през формите на забавление до начина, по който търгуват и пазаруват. Пандемията отправи сериозно предизвикателство към бизнеса и подложи на изпитание способността му да се адаптира с темпове, за които малцина бяха подготвени.

За търговците свикнали да продават онлайн, изпитанието беше да се справят със забавянето на доставките към клиентите, но в последствие се оказа, че са в по-благоприятна позиция от онези, чиято дейност е ограничена във физическите магазини. На тях им се наложи да "пораснат" по-бързо от очакваното, а платформите за онлайн търговия като eBay им дадоха възможност да го направят веднага.

В подкрепа на малкия и среден бизнес eBay стартира програмата си "Always Open", но дава и допълнителни съвети за старт и развитие на платформата. Ако желаете да развиете своя бизнес чрез международни продажби или просто планирате да стартирате продажба на продукти, ето и някои от тях:

- Сприятелете се със закона. Проучете нашето законодателство, както и тези на държавите, в които планирате да правите доставки. Това включва дори списъка със стоките, забранени за износ от България и списъците със стоки, забранени за внос в държавите, в които бихте искали да доставяте. Например семена и грудки няма да преминат през митниците на Европейския съюз. Запознайте се и с директивите за личните данни на Европейския съюз. - Уверете се, че клиентите ви ще останат доволни от цялостното обслужване. Проучете логистичните възможности извън страната, за да се възползвате от възможно най-икономичните опции. Запознайте се в детайли и с политиката на eBay при комуникацията с клиентите. - Бъдете справедливи, но и практични! При ценообразуването вземете предвид данъчното облагане и комисионата за продажби на eBay. Проучете внимателно пазара, за да сте наясно какви са цените на съответната категория артикули. Статистиката сочи, че над 80% от клиентите на платформата предпочитат безплатната доставка, затова може да калкулирате стойността ѝ в крайната цена. - Бъдете различни! Колкото по-добре са представени и описани продуктите ви и колкото по-добре познавате целевата си аудитория и говорите на нейния език, толкова по-голяма е вероятността да се откроите сред конкуренцията.

Същите съвети споделя и Мете Айдън, който от години живее в България и търгува от тук с целия свят. Мете винаги е бил търговец по призвание. Той прави първите си стъпки в търговията, след като завършва Истанбулския университет, специалност "История и културология", преди повече от 30 години в семейния бизнес с електронни устройства, заедно с баща си и чичо си. В края на 90-те Мете се опитва да се занимава с производството, но не постигна успеха, към който се стреми, което сега обяснява като резултат от това, че не прави това, което обича и познава най-добре. "Моят съвет към младите предприемачи е да правите това, което знаете и обичате, да му посвещавате своята енергия и знания и никога да не се опитвате да започнете от върха, а да изградите пътя си нагоре", казва Мете. И така, той решава да натисне бутона за рестартиране и започва да се занимава с търговия, този път - в областта на биомедицината, стартирайки своята компания BMA Impex.

През 2007 г. Мете посещава България като турист и среща любовта на живота си - съпругата му Албена, която също се присъединява към компанията. В момента са базирани в България поради благоприятните логистични възможности, данъчното законодателство и личните предпочитания на Мете и Албена към природата и хората в страната ни. През последните 20 години компанията на Мете се разраства непрекъснато и един от ключовите фактори за това е тяхното партньорство с eBay. В началото Мете осъзнава, че за да се развиват и да привличат повече възможности за износ, те трябва да надхвърлят собствения си уебсайт и установените вече бизнес контакти. Ето защо той проучва всичко, което трябва да знае за продажбите в eBay, и полага усилия за разработване на акаунт в платформата. Ликвидният капитал на бизнеса сега е с 1000% по-висок от този, който е бил в началните етапи на развитие. В момента BMA Impex има десетки служители в Турция и България, притежава два склада за инвентар и техническа поддръжка в България и САЩ и изнася продукти до над 20 държави по света, включително САЩ. В момента 95% от неговите трансгранични продажби се извършват чрез eBay.com.

"Това определено е най-добрата платформа за продажби в света, когато стартирате бизнес", казва Мете. Той смята, че има големи предимства, що се отнася до безопасността на продавачите и купувачите, достигайки до милиони потенциални клиенти без допълнителни инвестиции в реклама и възможност да се правят продажби 24/7, буквално докато спите. Неговите правила за успех са прости - добавете продуктите от инвентара си към акаунта веднага щом го отворите, с висококачествени и внимателно подбрани изображения и разумни цени. И никога не се отказвайте пред несгодите.

Последното е и основният съвет към новодошлите от Мартин Пенчев - друг продавач в eBay, който е сравнително нов за платформата, но който вече е наясно какъв е правилният път, когато се продава там. "Никога не се отказвайте", казва той, когато го попитат каква е тайната на успешните продажби в eBay и след това добавя, че "има доста за четене предварително, трябва да се запознаете с частта "как да" на платформата, има много на насоки, които да следвате, за да успеете. Всичко, от което се нуждаете, е да бъдете търпеливи в този процес и да сте нетърпеливи да се научите."

Мартин е мениджър експортни продажби в "Computer Market", известна българска компания за ИТ продукти и аксесоари със седалище в Бургас, която от известно време се стреми да изпревари конкуренцията чрез местни онлайн продажби. В момента те предлагат над 12 000 артикула на собствения си уебсайт, но разширяването на продажбите им извън границите на България вече е приоритет. Ето защо Мартин Пенчев, който е бил едва 7 годишен, когато компанията е основана през 1996 г., настоява тя да започне активните си продажби в eBay в началото на тази година. Компанията се присъединява към програмата "Always Open", като се възползват изцяло от нейните предимства - редовни персонализирани консултации, безплатни обяви, задълбочени обучения и др.

Разполагайки с три успешни физически магазина в България, печеливш уеб магазин регистриращ голям брой продажби и за износ, компанията тепърва ще се разширява в eBay. В момента с около 400 обяви, Мартин е решен да изпълни целта си за интеграция на 10 000 обяви на платформата до края на тази година и да продължи да изгражда бизнеса на дребно там, като същевременно разширява екипа отговарящ за износа в компанията.

Той споделя, че решението за отваряне на eBay магазин е вдъхновено и от факта, че компанията съхранява много редки ИТ артикули, които не могат да бъдат намерени другаде, "например USB кабел за стар телефон Nokia - оказва се, че някои хора ценят и ползват старите си устройства и ниe може да им предложи лесни и достъпни решения заедно с най-новите технически приспособления на пазара ". Любопитен факт е, че първият продукт, който са продали чрез eBay, е компютърна клавиатура немско производство на ... купувач от Германия. Германия е сред страните, в които Computer Market продава най-много продукти заедно с Великобритания и Италия. Някои от най-неочакваните продажби, които някога са правили, са били в Чили, отдалечена част на Канада и Австралия.

"eBay е чудесна платформа за стартиране на предприятие за електронна търговия, защото всеки може да стане търговец и да продаде всичко, което пожелае там", казва Мартин, добавяйки, че "има търсене на всичко и платформата, за разлика от другите, е доста гъвкава спрямо търговците и ви дава свободата да създадете своя собствена ценова политика и да опишете продуктите по начин, който е най-подходящ за вашите нужди ".

И въпреки неравностите по пътя, като свързаните с коронавируса затруднения при доставките, компанията непрекъснато се разраства в eBay. "Българските пощи прекъснаха доставките си в световен мащаб, държавите затвориха границите си - тези фактори ни повлияха, както и много други", признава Мартин. "За щастие, eBay предостави на продавачите възможност закъсненията при доставките и анулиране на поръчките да не се отразяват на рейтинга на продавачите в платформата, което ни помогна изключително много", казва Мартин и продължава "Намалихме цените на продуктите малко в полза на по-скъпите доставки на други частни куриери. Решаването на тези проблеми доведе до огромно увеличение на месечните ни продажби, които в един момент достигнаха над 1000% - търсенето на ИТ продукти за домашен офис очевидно ни даде голям тласък напред. Ситуацията постепенно се нормализира и увеличението се върна към нормалната си крива. "

"Винаги сме се стремили да предлагаме на нашите клиенти и партньори продукти с високо качество на конкурентни цени. eBay ни помогна да постигнем това в международен план и да достигнем до милиони домакинства по целия свят. С помощта на екипа за растеж на eBay и активната комуникация и съвети от тях, мога спокойно да кажа, че всеки месец достигаме нови върхове в удовлетвореността на клиентите. ", казва Мартин.

eBay програмата "Always Open", насочена към малки и средни предприятия, които разполагат с над 100 артикула в инвентара си все още е активна и приема кандидати. Отговарящите на условията фирми получават безплатен абонамент за eBay Store на ниво Premium или Megastore за три месеца, достъп до уникална програма за обучение за износна търговия, 50 000 безплатни обяви за определен период от време и възможност за консултации с персонален съветник по бизнес развитие. Желаещите да кандидатстват за програмата могат да го направят на този линк.