В началото на миналия месец стартира доброволческата инициатива TELUS Дни на подкрепа на TELUS International Europe в България. По традиция в нея се включват доброволци от офисите на компанията в София и Пловдив, за да помогнат на нуждаещите се. Тазгодишното издание включва общо 6 проекта, които ще подкрепят не само хора, а и животни. Част от кампаниите вече стартираха, а за една от тях - "Щастливо куче. Щастлив живот" ще ни разкажат Пламена Дочева от Animal Rescue София и Ахмет Юстюн, доброволец от TELUS International.

"Щастливо куче. Щастлив живот" е проект, който веднага привлече вниманието ни. Разкажете ни малко повече за него.

Пламена Дочева- Приют "Фермата" е единственият частен приют за бездомни кучета в София. Грижим се за общо 200 животни, като ги лекуваме, осигуряваме им нужната помощ и им търсим дом. В рамките на проекта "Щастливо куче. Щастлив живот" доброволци от TELUS International ни посещават, разхождат кучетата, играят си с тях и допринасят за социализацията им, за което сме им изключително благодарни.

Ахмет Юстюн - Освен с разходки, компанията ни ще подкрепи приюта и с 1 тон храна, както и с памперси за малките кученца, които са на възраст до 2 месеца.

На какъв етап е проектът?

Ахмет Юстюн - Проектът стартира през първия уикенд на ноември. Тогава първите 20 доброволци от TELUS International се срещнаха с кучетата, като този път дори имаше колеги от Пловдив, които специално дойдоха в приюта, за да помогнат.

Пламена Дочева - Проектът тече с пълна сила, а преди няколко дни посрещнахме още доброволци.

Инициативата TELUS Дни на подкрепа се провежда за поредна година. В настоящите условия наблюдава ли се по-малко желание от страна на колегите Ви да се включат в проектите?

Ахмет Юстюн - Всъщност, тази година за първи път участвам в TELUS Дни на подкрепа и доколкото видях, интересът е доста голям. Всички дейности са изцяло съобразени с мерките в страната, много от дейностите по останалите проекти са или на открито, или могат да се изпълнят у дома, така че няма място за никакви притеснения.

Участвали ли сте в подобни инициативи до този момент?

Ахмет Юстюн - Да, опитвам се да участвам в такива инициативи, доколкото е възможно. Вярвам, че всеки от нас може да отдели малко време, за да помогне на хора в неравностойно положение или както е в случая - да зарадваме кучетата и да подкрепим хората от Animal Rescue София, които полагат изключителни грижи за животните.

Забелязва ли се по-малка посещаемост в приюта в условията на пандемия?

Пламена Дочева - Хубавото при нас е, че има голямо пространство, на което могат да се разхождат кучетата. Не бих казала, че интересът е намалял. Осигурили сме всички предпазни мерки и посрещаме посетители по всяко време. Винаги имаме нужда от помощ, тъй като в момента, в който едно куче бъде осиновено, веднага приемаме друго на негово място.

 

* Съдържанието е предоставено от TELUS International