На 31 август ще бъде изтеглен жребият за номерата на бюлетините, с които партиите и коалициите ще участват на предстоящите избори на 2 октомври, каза говорителят на ЦИК Росица Матева на брифинг за медиите. Тя посочи, че окончателният брой и вид на участниците в изборите ще бъде ясен на 30 август, след като приключат съответните проверки.

Цветозар Томов от ЦИК посочи, че в чужбина се очаква да бъдат разкрити 734 избирателни секции. Сигурни са 559 секции, останалите 175 изискват съгласие от приемащата страна и са обявени под условие. Вчера стана ясно, че в Германия ще имаме съгласие за разкриване на секции на 40 адреса, извън дипломатическите и консулските представителства, посочи Томов.

Регистрирани са 24 партии и седем коалиции за участие в изборите, посочи Матева. До областните управители и общини са изпратени симулатори за машинно гласуване, добави тя.

Още не е взето решение по колко машини ще има в отделните секции. Най-вероятно ще бъде използван опитът от предишните избори, когато в една комисия има повече от 300 гласуващи и се поставяше втора машина, бе съобщено на брифинга.

В чужбина на предишните избори във всяка една секция са били изпратени по две машини, защото там е много по-трудно да се предвиди колко души ще гласуват. Относно карантинираните също още не е взето решение. Предстоят разговори с държавния главен здравен инспектор и здравното министерство, след което ще вземем решение как ще гласуват карантинираните граждани", съобщиха Томов и Матева.

На въпрос дали коалициите "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" могат да се обединят за предстоящите избори, въпреки че са се регистрирали отделно, Матева обясни, че само в състава на регистрирана коалиция могат да се правят промени, в нея могат да се включват други партии, или да я напускат.

"Това означава, че "Демократична България" и "Продължаваме Промяната" не могат да се обединят, но всички партии от едната коалиция могат да се прехвърлят в другата", посочи Цветозар Томов.

"В почти всички подписки има покойници. Възможно е човекът да се е подписал и две седмици по-късно да е отишъл на едно по-добро място. Спорът ни с г-н Томов беше преекспониран в медиите", каза Матева.

"Комисията прави анализ след всеки вот и внася доклад в НС. Отправили сме предложение до законодателя подписката да отпадне като реквизит за регистрация за изборите. Мотивът е, че щом партията е събрала гласове, за да се регистрира в съда има достатъчно поддръжници, за да се регистрира и за изборите. Очевидно законодателят не се е съобразил с нашето предложение", допълни тя.