С договорка за плащания приключи протестът, организиран днес от Националната асоциация на овцевъдите и козевъдите пред сградата на Министерския съвет в София, съобщава БНР.


След среща с министър Румен Порожанов нейният председател Симеон Караколев изрази задоволство от постигнатата договореност за плащанията "де минимис", които ще бъдат по 15 лв., вместо обещаните 7. "Средствата, които ще бъдат изплатени са в размер на 15 лева "де минимис" и за всички, които не са получили средства по Наредба 3, средствата ще бъдат предвидени и изплатени", каза Караколев.

Румен Порожанов каза, че не е реалистично да спрат умъртвяването на заразени животни.

"Нереалистично. Ако говорим за мерките, предприети срещу чумата по овцете, мисля, че тази тема я дебатирахме много време, така че не смятам за обосновано", каза той.

Овцевъди и козевъди излязоха на национален протест недоволни от недостатъчното, според тях, държавно финансиране за техния вид животновъдство и ниските компенсации за умъртвяването на животни заради чумата в Югоизточна България.

Протестиращите запалиха кожи на животни и изляха мляко пред сградата на МС, а част от тях бяха спрени от охраната да не влязат в правителствената сграда. Те скандираха "Оставка!" за земеделския министър Румен Порожанов и заместника му и внесоха декларация в Министерския съвет с искане за оставките. Някои от протестиращите заплашиха и с гражданско неподчинение, ако няма оставки, със затваряне на граници и магистрали.

Симеон Караколев, съпредседател на асоциацията, каза: "Искаме на тези хора, когато им се дават пари за тези животни, някой да мисли, че с тези пари... тези овце не растат по дърветата, а в съседното село, те трябва да обикалят цялата страна. Тези стада са градени с години, а в момента искаме отнякъде да ги компенсираме, като им дадем пари. Могат ли те да доят пари и да гледат пари. Те трябва тепърва да започват да правят разходи по закупуване на тези животни - това никой не го отчита".

Протестът обаче раздели бранша. От Обединени български животновъди се обявиха против протестите. Останалите животновъдни организации се разграничиха от Караколев и дори го обвиниха, че търси провокация и отказва диалог. Според животновъди от Ловеч, които се обявиха против протеста на техните колеги в София, в акцията пред Министерския съвет има платени хора, а тя обслужва интересите на шефа на Националната асоциация на овцевъдите и козевъдите.

"Симеон Караколев получава всяка година по 1,1 милиона лева субсидия от държавата на гърба на нас. Отделно ни взима такса за животно. На този човек му се събират около 2-3 милиона на година... Ходи до Саудитска Арабия, ходи до Дубай, до Кувейт, ходи и на лице няма нищо, което да е направил за тази асоциация. В момента на този митинг 30 процента са животновъди, другото е подкупени хора", каза Йочко Йочев от Консултативния съвет по животновъдство в Ловешка област.

Междувременно Фонд "Земеделие" увеличи помощта по схемата "де минимис" за стопаните от Бургаско и Ямболско. По 47 лева на животно ще получат собствениците на евтаназирани заради чумата овце и кози. Подпомагането е допълнение към компенсациите, чието изплащане вече започна в селата Воден и Кости.

Преди седмица Асоциацията на овцевъдите и козевъдите обяви безсрочни протести, като първият от тях беше край търновското село Шереметя. Тогава поискаха оставки на ръководни кадри в агроведомството и повече пари, като разливаха мляко и гориха овчи кожи.

"Не може да постигнем единомислие с ръководството на Министерството на земеделието и храните нито за увеличаване на ставките за овцевъдите и козевъдите в страната, нито за понасяне на отговорност за тежката криза, която се случва и в момента", каза Симеон Караколев.

Президентът Румен Радев ще посети по-късно днес община Болярово, която е най-засегната от чумата по дребните преживни животни. Той ще разговаря с местната власт за предприетите мерки за овладяване на болестта и за неразпространението й в съседните общини.

Въпреки заповедта на изпълнителния директор на Агенцията за безопасност на храните Дамян Илиев в село Шарково остават живи 115 овце и кози. Вчера в първото засегнато от болестта в Ямболска област село Воден бяха изплатени 190 хил. лева за обезщетения.

"Нашите първоначални искания бяха следните: оставка на всички отговорни лица за краха, които се случи в овцевъдството", заяви Караколев и уточни, че това са зам. - министър Цветан Димитров, директорът на Дирекция "Животновъдство" Златка Възелова, директорът на Дирекция "Директни плащания и идентификация на земеделските парцели" Георги Праматаров, съветникът на министъра Бойко Синапов плюс изплащане на съответни компенсации.

"След като министърът до вчера, включително и вчера, не искаше да приеме тези оставки, за това поискахме неговата. Днес получихме всичко, което поискахме в началото. Нашите протести категорично няма да бъдат политически", допълни Караколев.

"Разбираме, че бюджетът е в тежко положение, проявихме разбиране. Всичко останало като искане беше удовлетворено. Получихме оставките, които искахме. Стадата ще бъдат възстановени в началото на следващата година, 6 месеца има карантина. Националната козевъдна и овцевъдна асоциация взехме решение в момента, в който тези обекти бъдат годни за приемане на животни, ние ще обезпечим хората с транспортни средства, съответно с доставка на животните. В момента има информация за дезинфекциране в района", обясни той.

На въпрос дали са доволни от де минимис, Симеон Караколев отговори, че тяхното искане първоначално е било 20 лв. "Това, което получаваме, е 15 лв. В крайна сметка проявяваме разбиране, че бюджетът е в затруднено положение. Всичко, което поискахме като Наредба 3, ще бъде изплатено. Средствата за 2018 г. ще бъдат изплатени в срок. Чуваме, че има хора, които искат да саботират нашия протест, не ги знаем какви са. Те си имат техни искания, нашите бяха удовлетворени", коментира той.