Храната като източник на токсини
Тихите отрови в живота ни - какво ни разболява, без да разберем
Обратно в новинатаКоментари - Храната като източник на токсини | Днес.dir.bg
Коментари
Добра статия. Проблема наистина е сериозен. Много добавки особено консерванти и подсилващи вкуса са вредни и трябва просто да бъдат забранени. Спокойно може да се възприеме консервирането чрез дълбоко замразяване както в Япония. Но все пак най-голямата отрова в супермаркета не е добавка от няколко милиграма на 100 грама. Най-вредната добавка се казва захар. Добавена навсякъде, дори генетично добавена в плодовете, които нямат нищо общо с дивите видове.. И се използва като навсякъде. И в огромни количества. Убива бавно, но сигурно. Вече около 10% са болни в България от диабет и около 50% чакат на опашката със сланинести тумбаци.някои страни достигат 25%. Ха да ви е сладко.
Съгласна съм, но при така създадената ситуация има ли въобще нещо чисто и годно за консумация? Все пак трябва да ядем и да пием нещо, за да живеем.
...дано не сте пропуснали напълни законното изливане на фекални води в сладководните реки, от които после пият вода хората в България и напълни законното изли абе на всички химикали от криминалните мижави производства на територията...пример завода за бутилиране на вода Девин утравя редовно така реката, имаше и много сигнали за крави у щъркели , умрели след пиене на вода от река....партия Величе вече разкриват над 10 000 незаконни сметища, да т които в почвата се пропиват всякакви опасни отрови, от почвата в подземните води, оттам в чешмите ни... да ти показаха опасно химически контейнери зарязани край Варна с отровите вътре е така навънка....Всеки 5-то в България в момента е с онкологично заболяване , ако не се вземат мерки хора ще измрат от рак за 20 години...това като го притуриш към рекордите 15,6 промила обща смъртност в България, отчетена по Блумбърг от докладите на ЦРУ и получаваш паник атаки....
Обикалям из района и прави впечатление -вместо зеленина навсякъде жълто -рапицата е разцъфтяла. Прави впечатление, откакто почнаха да сеят рапица в района, цветовете на овошките все по -рядко се посещават от пчели. тази година не съм видял нито една, но: отварям електрическото табло на улицата - вътре три гнезда на оси. Отварям дясната врата на колата -гнездо на оси, багажника .... И се питам защо осите ане пчелите. Осите са хищници не събират нектар и прашец -не се тровят с препарати за убиване на насекоми вредители -ама повече страдат полезните насекоми
Хубаво е да има такива статии. Наистина храните са...зле. Има неточности обаче, не е вярно, че скумрията акумулира живак или по-точно, не всички видове скумрии. Има основно, да кажем, 2, които се консумират, обикновената малка атлантическа, тя е с ниско съдържание и може да се консумира редовно. Опасна, която натрупва много е кралската скумрия, тя е голяма риба и наистина натрупва. Не съм я срещал по нашите магазини, може и да има някъде. Най-безопасни и могат да се консумират редовно са сардини, скумрия (както казах малката атлантическа), херинга. Растителните храни са леш, масово. Особено зърнените, тъпкани са с пестициди, глифозат, който е много вреден. Зеленчуците също, плодовете са супер модифицирани (както и зеленчуците де) и са освен пълни с отрови и с ненормално и ненатурално високи нива на фруктоза и гклюкоза - демек много по-сладки, отколкото натурално са били...някога. Ако може да се предпочете нещо, за да се яде максимално чисто и доколкото е възможно по-далеч от токсини, отрови, химикали - месо, но не колбаси, разбира се, статията добре отделя внимание и на това. И то месо от големи преживни животни, че поне да са поизчистили малко токсините от храните с които ги тъпчат и хормините. Но все пак, месото, телешко, агнешко и донякъде свинско са най-недразнещо човешкия организъм и най-натурлната и естествена храна за човека, с която е еволюирал милиони години. Зърнени култури, зеленчуци и плодове масово яде едва последните няколко хиляди години, а особено зеленчуци и плодове всеки ден даже едва от скоро, последните векове, да не говорим десетилетия (ако се имат предвид разни неспецифични за географията култури, които сега ги има целогодишно.
Не може месото да е най-полезното за човека. С какво се хранят животните? Ако растителните храни са замърсени, в месото са останали най-големите отрови от храната, която е консумирало животното, отрови, които то не успяло да изчисти по естествен път. Макар замърсяването да е навсякъде, най-вредно е месото, защото освен отровите натрупани с храната се добавят и консервантите, за които пише в статията. Освен това в растителните храни се съдържат и голям процент фибри, които съдействат за изчистването на организма по естествен начин. В месото няма фибри. Много се замислете какво месо консумирате и въобще дали да консумирате. Най-много отрови има в месото. Да говорите, че е по-добро за храна от растителните храни и най-добро за човека не издържа и елементарна критика.
Потрудили сте се да обобщите и включите почти всичко. Сега, ясно е, че не можем да се предпазим от всички вредни неща, но пък една такава статия може да накара хората да ги минимизират доколкото е възможно. Искам да акцентирам върху темата с водата, която пием. Бутилираната е вредна - през последните години все повече материали излизат с изследвания от учиени - нанопластмасовите частици влизат в кръвта и всички органи... Но какво да кажем за питейната вода в чешмата? Някои РЗИ-та и ВиК-та представят подробни данни в таблици с всички показатели, но в много от областите липсват! Защо? Защото ги мързи да свършат някаква работа, а само си чакат заплатата. В районите с активно земеделеие може да има повишени нитрати и ако хората знаят ще вземат мерки, най-малкото с една кана с филтър...
Задължително - кана с филтър.
Така е, но име едно "НО". Зависи с какво е замърсена водата, защото не всички филтри премахват нещото, с което имаме проблем... Например, ако вдоата е с високо съдържание на хром, евтините кани масовки не го премахват и ще трябва да се инвестира в по-скъпи такива като Зероуотър или система с обратна осмоза - но и двете неща премахват и всички полезни неща във водата като минералите калций, магнезий и др.
Ти сигурно живееш в пещера облечена с дрехи от животински кожи и се храниш само с продукти на природата. На всеки му е ясно, че сме заобиколени от боклуци. Да се вържем на еко- веган- зелени- и др. простотии и да плащаме за същите отрови на петорна цена ?
Чувал съм, че в района на Странджа - Сакар имало комуни, където се събират хора, които искат да живеят и да се хранят екологично. Разбирай - сами си отглеждат всичко, само ръчна обработка, без никакви торове, пестициди, хербициди и т.н. Не знам дали им остава време за неьо друго.
Аз живея в едно малко село, но на север от Стара Планина като винаги съм си мечтал да ида на юг в планините... Не знам, дали това което казвате е вярно, но и не бих се учудул да е така. То, всеки, който живее на село и има малко дворче до къщата, може сам да си отглежда някои неща... например чесън лук не сиак много труд, някой корен краставица, домат, маруля...