Оставка на база искането на Корнелия Нинова няма да подам. Не смятам, че съм направил нещо незаконно. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на пресконференция след Консултативния съвет по животновъдство.

Той обясни, че в момента, в който премиерът му каже, че е дотук - ще си подаде оставката.

На въпрос каква ще е съдбата на останалите две стада в Шарково, Румен Порожанов поясни, че няма как те да станат под карантина.

Няма нарушение на закона по отношение на издаването на заповедите на Българската агенция за безопасност на храните за наличие на огнища на чума по дребните преживни животни и тяхното изолиране, каза Порожанов.

Той заяви, че обезщетенията на засегнатите стопани абсолютно покриват стойността на евтаназираните животни. Оценката е по 190 лв. за един брой овца и коза, а за животните под селекционен контрол е средно 250 лева и достига до 327 лева.

Субсидията за обвързана подкрепа до 83 лв. на животно и преходната национална помощ от около 43 лв. също ще бъдат изплатени този месец, каза Порожанов.


"В четвъртък в общинските служби служители на МЗХГ ще бъдат по места, за да могат да подписват договорите за тези помощи при условията на форсмажорни обстоятелства. На малките стопани с до 150 животни ще изчистим дворовете - измиване и дезинфекция, за да могат при вдигане на картината да населят бързо стопанствата си", посочи министърът.

"И в момента да тръгнете да купувате, няма цена по-висока от тази, която им даваме, така че по никакъв начин не споделям претенциите им", добави Порожанов в отговор на заявеното по-рано пред журналисти от страна на ръководителя на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация в България Симеон Караколев, че тези пари не ги удовлетворяват и утре ще протестират през МЗХГ.

Според него причината да дойдат да изливат млякото си утре е не само проблемът с чумата, но и лошата политика като цяло на министерството спрямо животновъдите и нуждата от увеличаване като цяло на субсидиите.


Димитър Зоров, председател на асоциацията на млекопреработвателите в България, каза, че в момента цената на една овца и коза е около 150 лева.

"Протестиращите искат по "де минимис" 20 лв. за животно в цялата страна, вместо предлаганите 7 лв., което е нереалистично и непостижимо, заради недостиг в бюджета", поясни още министърът.

Другото искане на асоцацията е стопаниите, които не са успели да получат обвързано подпомагане, заради отменения член 23 от Наредба 3 за директните плащания, да получат парите си. "За тази година, на момента не можем да променим условията, защото условията по наредбата са нотифицирани за две години", обясни Порожанов.

"Убеден съм, че не им е толкова спонтанен протестът", коментира още земеделският министър. Що се отнася до исканата оставка на ресорния му заместник д-р Цветан Димитров, министър Порожанов каза, че с това няма да се решат проблемите на животновъдството.


"Не е нужно да подавам и своята оставка", каза той.

Д-р Трифон Цветков, председател на Българския ветеринарен съюз подчерта, че чумата по дребните преживни животи е непознато у нас до момента заболяване и е постижение на ветеринарните ни лекари, че са го открили. По думите му не трябва да има съмнение по това дали заболяването съществува. Д-р Цветков каза, че в момента има проблем с преноса на животни от местата с огнища към други територии на страната.

Както е известно, в седем общини на територията на две области - Ямбол и Бургас, доказано има чума по овцете и козите.

От БСП поискаха оставката на Румен Порожанов и обявиха, че за тях действията на властите са неадекватни и незаконни.

Корнелия Нинова дори предупреди, че държавата може да бъде осъдена да плати големи суми, ако ощетените стопани заведат искове, каквото намерение имали някои от тях.

У нас има около 1,3 млн. овце и кози. От тях около 300 хиляди са в областите Ямбол и Бургас, а в засегнатите седем общини на тяхна територия - близо 30 000. От тях до момента евтаназирани са 4000 животни.