Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов от длъжността заместник-министър на земеделието, храните и горите е освободен Цветан Димитров. Решението на премиера е взето след срещата на министър Румен Порожанов с представители на протестиращите животновъди, съобщиха от правителствената информационна служба.

Борисов разпореди на Порожанов да освободи също така шефа на Дирекция "Животновъдство" Златка Възелова, началника на Дирекция "Директни плащания и идентификация на земеделските парцели" Георги Праматаров, както и съветника си Бойко Синапов, уточниха от кабинета.

Самият Порожанов явно остава на поста. Той заяви, че ще подаде оставка, само ако премиерът му я поиска, а не заради настояването на лидера на БСП Корнелия Нинова.

Междувременно тя се включи в протестите на животновъди пред Министерски съвет, където те гориха вълна и изливаха мляко. Стигна се и до сблъсъци с полицията, след като фермерите опитаха да нахлуят в сградата. Те настояха за по-високи компенсации от държавата заради евтаназирането на техните овце и кози заради чумата в Странджа.

Цветан Димитров

Снимка: bTV