Тя се състоя пред параклиса и мемориалната стена до НДК в деня за отдаване на почет - 1 февруари. Присъстваха още кметът на София Йорданка Фандъкова и президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.)

"Важно е да направим така, че нашите деца да не забравят това, което се е случило тогава, за да не се повтарят никога подобни грешки", заяви Караянчева, цитирана от пресцентъра на Народното събрание.

По думите й на този ден трябва само да сведем глави и да кажем "простете".

Тя припомни, че Народното събрание осъди комунистическия режим.

"От 2009 г. насам се правят реални стъпки за разкриване на истината за репресиите по времето на комунистическия режим. Още през 2010 г. министърът на вътрешните работи предаде над 1 милион единици от Държавна сигурност в Комисията по досиетата. И днес поредната стъпка, която правим, е, че децата ни ще изучават комунистическия режим", каза още председателката на парламента.

Тя благодари за това на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

На церемонията беше отслужен молебен в памет на жертвите на комунизма и са поднесени венци и цветя на мемориалната стена.

По-рано депутатите в парламента почетоха с едноминутно мълчание жертвите на комунистическия режим, но след конфронтация между ГЕРБ и БСП.

Преди 73 години Народният съд издаде хиляди смъртни присъди