Служебният министър на земеделието Явор Гечев ще издаде заповед за спиране на износа на дърва за трети страни извън Европейския съюз и това ще стане още днес. Каза го самият Гечев в интервю по бТВ.

"Има много проблеми в земеделието - сега имаме дефицит на дървен материал. Още днес ще разпоредя да бъде спрян износът на дърва за трети страни", каза служебният министър на земеделието.

Той подчерта, че сега е краят на лятото и трябва да наваксаме за около месец, защото е пропуснат моментът, за да се отрази, че търсенето на дървен материал заради цените на горива, включително, е нараснало три пъти.

"Вчера се видях с две от големите преработватели на дървен материал. Те казаха, че ще участват в целия план, намалявайки количествата дърва, които те ще изкупуват, за да може да задоволим нуждите на практика за населението. Почваме от това, което трябва за крайно нуждаещите се по списъците, които ще се подпомогнат от социалното министерство", допълни Гечев.

В началото на август цените бяха 150 - 170 лв. на кубик за нарязани нацепени дърва. В София желаещите сега да си купят дърва за огрев през зимата трябва да платят по 180 лева за кубик. За сравнение преди година цената на кубик дърва за огрев беше около 90 лева - 100 лева. Пелетите пък струват около 600-700 лв. на тон.

Гечев потвърди, че към момента БАБХ извършва фитосанитарния контрол на ГКПП "Капитан Андреев" и проблемът ще бъде решен от служебния кабинет.

"В момента фитосанитарният контрол на "Капитан Андреев" се извършва само и единствено от Българската агенция за безопасност на храните, както и това на разтоварителната дейност, и това на лабораторната дейност", каза Гечев.

"Контролът винаги е бил на държавата. Това, което мога да кажа е, че работата трябва да има малко повече експертиза, а не само пиар. Ще видите в следващите дни какво ще се свърши, не ми се говори сега, за да не участвам в предизборната кампания, категоричен е земеделският министър.