2,7 млрд. лв. сме изсипали в ДФЗ, в българските земеделски производители от началото на годината. Ако това не е помощ, не знам какво биха приели за помощ. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на форума "Да! На българската икономика", организиран от в. "Стандарт" и КРИБ.

Отворили сме програмата за селските райони на наш риск. Хубаво е, че Брюксел ни вярва, коментира той.

”Веднъж имах глупостта да споделя публично, че не би трябвало да има безработни в прекрасните земеделски райони, с прекасни пасища планински, където би могло да се произвежда най-доброто мляко, месо и всичко останало - 100% екологично чисто. От 25 години България няма химическа промишленост, земята и природата се изчистиха, възможно най-скъпото, което може да се продава в Европа, може да се произвежда в България”
, каза още премиерът.

По думите му арабският пазар казва, че колкото агнета произведем, толкова ще купят. Според премиера богатите араби искат българско агнешко, както ние искаме немски мерцедеси, но няма – не се произвежда, едва 700-800 хиляди. Какво да подпомогне държавата, как да помогне, а сме дали 2,7 млрд. лв., посочи Борисов.

Той припомни, че в разговор с представители на Катар и Саудитска Арабия са му поискани големи количества прясно агнешко месо от България заради вкусовите му качества, известни в арабските страни от миналото. Потенциалните партньори били готови, по думите му, дори да предплащат доставките. В същото време в България сега се отглеждали едва 800 хил. агнета, при 8 млн. в миналото.

Борисов посочи, че ако се обедини бизнесът и се направи голямо предприятие, Българската банка за развитие може да е гарант.

"Това е огромна възможност за държавата, за хранително-вкусовата промишленост. Знаете, че яйцата, които са от екококошки са 5 пъти по-скъпи. Като направите колбаси или вино, трябва да знаете, че износът е голяма отговорност", добави Борисов.

Той уточни, че са готови да помагат, но инициативата трябва да дойде от бизнеса.

Някои хитрували при износ

Премиерът даде няколко лоши примера за хитруване, завършило със спиране на българския износ до конкретни европейски пазари.

"Едно яйце струва 1 евро, а ако кокошката живее на свобода - 5 евро. Как обаче се различават двете? Разбрал, че като се търкаля яйцето по поточната линия, се появяват микрочуканки по обвивката и рентгенът ги хваща. Слага по една жена, чакат яйцето, взимат, слагат, не го пуска на елеватора да се търкаля и после с тировете за там, за където е поръчано. Докато ги хванаха и сега да вкараш яйца там е чудо", разказа схемата Борисов, уточнявайки, че става дума за Швейцария.

Друг износител пък опитал да пробута в Германия два тира не от поръчаното вино, а с по-лошо качество и сега там има недоверие към цялата българска продукция - "ходи, продавай, където ти го купят".

Според Борисов аташетата ни в чужбина са далеч от това, за което сме ги пратили там.

Данъците - без промяна. Условията - най-добри, преса за пари

Диференцираната ДДС ставка за храните бе друг въпрос от участващите във форума. Директният ми отговор е "не", каза финансовият министър Владислав Горанов. Мотивите му, че у нас тази ставка е далеч не толкова голяма. Обратното начисляване е единствено форма да се краде повече, коментира още той.

Горанов каза още, че е за оставането на 20-процентната ставка за облагане на ДДС и е привърженик на плоския данък, на който по думите му са се крепили всички империи.

Борисов открои като положително за бизнеса, че България остава страната с най-ниски данъци – плосък данък и запазването на 20% ДДС.

"По-добри условия за бизнеса в Европа от нашите няма", категоричен е той.

Премиерът обаче се оплака, че всеки иска държавата да даде пари - за снега, за свлачищата, за млякото, а приходи се формират само от данъците и митниците.

"Десислава Танева от сутрин ме почва - да дотираме месото, да дотираме тютюна, да дотираме розата...и държавата налива, налива, налива", даде пример премиерът, цитиран от БТА.

По думите му, когато кабинетът бива пресиран по този начин, съсловните организации и синдикатите трябва да бъдат малко по-гласовити. Вариантите са два - или да вдигнем данъците, или държавата да бъде регулатор, коментира още Борисов.

Toй посъветва бизнеса да не чака на обществените поръчки, защото това не го прави истински. Според Борисов бизнесът е този, който инвестира, създава производствени мощности и изнася продукция в чужбина.

"В момента всички еврофондове работят прекрасно. Две трети от всичко, което работи тук, е от европейски фондове, заяви Бойко Борисов.