Той посочи статистически данни, според които от 225 нападения над лекари, фелдшери и шофьори на линейки, 174 са станали в такива квартали.

"Не разделям престъпността на етноси, но очевидно тук има проблем, който трябва да се реши",
каза Москов по bTV.

От понеделник екипи на Спешната помощ ще влизат в ромските махали само след като са постигнали споразумение с местните "лидери", че лекарите няма да има проблеми. Другият вариант е екипите да влизат с полиция. Това заяви по-късно Петър Москов, цитиран от БНР. Той допълва, че заедно с ресорния заместник-министър Ваньо Шарков поема лично отговорността за работата на спешните центрове.

Москов призова лидерите на ромските общности, "които търсят правата си и през политици и медии", да поемат ангажимента да гарантират безопасността на екипите на Спешната помощ.

"Нямам задължението да осигурявам правото на някой да бие лекари", реагира Москов на нападките, че трябва да осигури равен достъп до медицинска помощ на всички живеещи в страната.

Здравният министър призова и кметовете да се срещнат с лидерите на мнение сред ромите, които са им помогнали на изборите и да говорят с тях по казуса.

В понеделник той ще издаде заповед по случая.

От партия „ДРОМ“ реагираха остро срещу изказването на здравния министър Москов. В декларация на „ДРОМ“ се казва, че това е противоконституционно, дискриминационно и противоречащо на Хипократовата клетва, която Москов е положил като лекар.
Ирина Маринова, лекарката от Спешна помощ, която беше нападната от роми във Врачеш преди седмица, все още носи тъмни очила, за да прикрие следите от побоя. Тя е категорична, че повече никога няма да стъпи в тази махала.

„Отидохме по сигнал за бременна в пети месец, която има болки. Посрещнаха ни две момчета, които бяха със скутерче. Казаха ни накъде вървим и те подкараха зад нас. Шофьорът спря, за да минем през дупка. Чу се страшен удар. Оказа се, че двете момчета са се ударили в линейката. Когато слязох да го видя, едното момче се държеше за главата. Попита ме така ли се кара. Другото момче обаче беше станало агресивно, а ние отивахме при жена му. Оказва се, че агресивното момче първо е посегнало на шофьора. Попитах го дали има книжка и дали спазва дистанция и той ме удари", разказа през сълзи д-р Маринова.

В края на юни м.г. Народното събрание прие единодушно промени в Наказателния кодекс, с които нападение срещу медицински лица ще се осъжда с "лишаване от свобода".

Посегателството се приравнява с причиняване на телесна повреда на полицай, съдия, прокурор, следовател и други длъжностни лица. Нападението ще се наказва със затвор до три години при лека телесна поведа и до 10 г., ако поражението е тежко.

За медицински лица бяха определени лекари, стоматолози, акушери, магистър фармацевти и медицински сестри.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За спешната помощ в ромските махали