Това съобщи здравният министър Петър Москов на дебат за неотложните реформи в здравеопазването, предадоха БТА и Дарик радио.

Хартиените направления ще бъдат заменени от следващата година.

Очаква се всеки здравноосигурен да има електронна здравна карта.

"В една система не може да има безконтролен и неограничен достъп, доколкото финансовият ресурс е някакво крайно количество. С наличието на електронната здравна карта, вие спрямо собствените си медицински потребности, ще имате кодирани в нея брой изследвания и направления. Те ще бъдат съобразени с реалното ви здравно досие и с реалните ви потребности", обясни Москов, цитиран от БТА.

Личният лекар ще преценява кога да се ползва направление.

Така, според министъра, ще отпадне опасността да има непрегледани пациенти, тъй като направленията на личния лекар са свършили.

Спешната помощ

По темата за спешната помощ Москов подчерта че до 2020 г. 7 милиона българи ще имат достъп до адекватна спешна диагностика в рамките на 30 минути от повикване на линейката.

Това ще стане с увеличаване на възнагражденията на спешните лекари, купуването на 600 нови линейки, ремонт на спешните центрове и спешните отделения на болниците.

400 от линейките ще бъдат закупени със средства по европейски програми, а останалите от държавния бюджет, предаде БТА.

Преди 2 дни Москов обясни, че е осигурено финансиране от Европейската комисия в размер на 85 млн. евро за Спешната помощ.

Той е убеден, че увеличаването на парите на спешните лекари действа, тъй като от началото на годината в столичния център за спешна медицинска помощ на трудов договор работят 10 нови лекари.

"Спешната помощ е базата, от която тръгнахме да променяме системата. В бюджета за тази година има 20% увеличение на средствата за заплащане на хората, които работят в Спешната помощ, което води до реален ефект", констатира министърът.

Москов припомни и за трите пакета за медицинска помощ, които са сред основните цели на стратегията за здравна реформа.

Здравните осигуровки и помощта

Ако пациент иска, но не може да плаща здравните си осигуровки, трябва да го заяви в службите за социално подпомагане.

По думите на министъра след индивидуална анкета ще се установи дали е социално слаб и тогава ще бъде здравноосигурен през механизмите на държавата.

Целта е за всеки да има механизъм, модел и причина да се осигурява или да бъде осигуряван през социалните механизми на държавата.

Спекулира се от политически среди, които дълго създаваха усещане в обществото, че може да не се изпълнява задължение към закона и че от това не следва нищо и за всички ще бъде еднакво, така Москов коментира групите граждани, които не плащат здравноосигурителните си вноски.

"От това следваха политически дивиденти за определени политици, а за всеки от нас - по-лошо качество на лечение заради недофинансирането на системата", добави министърът.

Той допълни, че част от дейностите, извършвани сега в болничната помощ, ще бъдат прехвърлени в доболничната помощ, където за тях ще са необходими по-малко средства.

В края на пролетта се предвижда и да заработят електронни търгове за лекарства, чрез които болниците ще набавят нужните им медикаменти.

"Това значи много ясна платформа, на която фирмите за доставка на лекарства да се състезават по прозрачен начин чрез търг, защото в момента 4 фирми доставят лекарствата на болниците", подчерта министърът, цитиран от БГНЕС.

Оценка на лекари

"Изработва се нов начин за остойностяване на труда на лекарите", съобщи  Москов и добави, че това ще засегне основно работещите в болниците.

"Остойностяването" ще става чрез квалификационна скала, както и чрез вътрешно оценяване - в гилдията, по ясни и обективни критерии.

Москов посочи, че оценяването няма да се базира на количество преминали пациенти.

"Лекарското съсловие трябва да наложи критериите за качество, а не здравната каса или агенция "Медицински одит", каза директорът на болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев.

Според главния секретар на БЛС Димитър Ленков минималната заплата на новозавършил лекар в България трябва да бъде 1500 лв.
По думите му трябва да се сложи край на диспропорциите в лекарските заплати в държавните и общинските болници.