Договорите са в изпълнение на Средносрочната рамкова инвестиционна програма на здравното министерство по схема за безвъзмездна финансова помощ.

Рамковата програма се осъществява по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г., с бюджет от 148 млн. лв., финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на страната. Целта на програмата е модернизиране и обновяване на инфраструктурата на лечебните заведения с над 51 процента държавно участие, както и подпомагане на процеса на деинституционализиция на домовете за медико-социални грижи за деца от 0 до 3 години.

В Специализирана болница за активно лечение по онкология в София ще бъде разширен лъчетерапевтичния комплекс в клиника по лъчелечение. Ремонтните дейности са за 8 737 458 лв., а срокът за изпълнение - 10 месеца след подписване на договора.
Онкологичен и лъчетерапевтичен център ще бъде изграден в Университетска многопрофилна болница за активно лечение "Света Марина" във Варна. Договорът е на стойност 3 348 103.
В УМБАЛ "Александровска" и в МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" в Монтана ще се изградят центрове за ранна диагностика и лечение на онкологични заболявания на стойност съответно 183 669 лв. и 331 261 лв.