Защо вицепремиерът Красимир Каракачанов си носи сам куфара и е по дънки при посрещането на българската делегация в САЩ? Отговора на този въпрос даде пред Нова телевизия министърът на финансите Владислав Горанов, който също пътува до Вашингтон. 

Той коментира снимката, на която се вижда как Каракачанов си носи сам куфара и е по дънки, а не в официален костюм. Кадърът предизвика множество критични коментари в социалните мрежи.

"Няма кой да ни носи куфарите. Багажът се натоварва от правителствения протокол в самолета, после се сваля и се откарва до хотела. Става въпрос за ръчен багаж, който вицепремиерът Каракачанов можеше да остави в самолета. Придава се твърде голямо значение на станалото. Този случай не трябва да е в основата на дебата за срещата във Вашингтон. Каракачанов трябваше да изчака и да слезем първо министрите, които бяха костюмирани, за да не привлича такова внимание. След толкова часове полет човек се колебае как най-добре да си организира слизането", каза още Горанов.

Обект на критики стана и Томислав Дончев, който, макар и облечен с костюм, слезе също с раница в ръка.

Той коментира пред bTV: "Официално посрещане там се прави рядко. Не трябвало да съм с раничка. Аз нямам обслужващ персонал. Това беше по-скоро неформално посрещане".

Самият Каракачанов, който гостува в БНТ и разясняваше резултатите от това посещение зад Океана, не бе запитан от водещата относно протокола по посрещането.

Припомняме, че българската делегация кацна на военновъздушната база Андрюс в американската столица, където по правило кацат гостуващите чужди държавници.

Според някои в САЩ е прието държавните почести да се оказват чак при посещението в Белия дом. Според други източници от делегацията Каракачанов, преди да излети, е имал намерение да се преоблече в самолета с официално облекло, но преди да кацнат, им казали, че церемония на това летище няма, а колкото до ръчния си багаж, не искал да товари никой друг от делегацията.