Каквито и сили на НАТО да се разположат на територията на България, те няма да се използват за нападение, а за възпиране. Целта на такива сили ще бъде подсилвана на отбраната. Мерките, които биха се взели по целия източен фланг на НАТО от Литва, Латвия и Естония през Полша, Унгария, Словакия, Румъния и България, са единствено за сигурност на държавите, а не за последващо изпращане в Украйна, каза Христо Гаджев, заместник-председател на Комисията по отбрана в Народното събрание.

Гаджев обясни, че в сряда, по време на извънредното заседание по темата Украйна в Народното събрание, правителството е развило тезата за самодостатъчност, според която на България не са нужни съюзнически войски, които да укрепват отбраната на страната. За целта един български батальон от 1 000 военни ще бъде сертифициран по стандартите на НАТО, чрез който България ще изпълнява функциите на рамкова страна домакин. Гаджев даде за пример прибалтийските страни, където работи такъв механизъм на Алианса. За разлика от България, Литва, Латвия и Естония са само страни домакини, а пък друга страна член на НАТО, с по-голяма армия и военни възможности, е рамкова държава. България обаче уверява, че ще се справи сама, но има дефицити, които трябва да бъдат покрити от съюзническите армии. Какви конкретно са тези дефицити, Гаджев отказа да уточни, като обясни, че това е било тема на закритото за журналисти заседание на парламента.

  • Иска ли някой нещо от България заради напрежението Русия - Украйна?
  • Има ли заплахи за България при ескалация на конфликта?
  • Какво ще стане с доставките на природен газ, свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" и нефт за рафинерията в Бургас, ако бъдат наложени санкции на Русия?

Отговорите на Христо Гаджев, "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Христо Гаджев е народен представител от ГЕРБ в 47-ото Народно събрание, заместник-председател на комисията по отбрана, заместник-ръководител на делегацията в парламентарната асамблея на НАТО и член на комисията по въпросите на ЕС.

Завършил е "Международни отношения" в УНСС, има магистратура "Международни бизнес отношения" в СУ "Св. Климент Охридски". Работил е като национален експерт и координатор за България по проект CONCEPT към на Главна дирекция "Трудова заетост, социални въпроси и равни възможности" на Европейската комисия. От 2009 до 2015 г. последователно е парламентарен секретар в Министерство на културата, парламентарен секретар на Министерството на отбраната. От 2015 г. е народен представител. Владее английски и френски език.