Днес започва предизборната кампания за избор на общински съветници и кметове, след като президентът на България Румен Радев определи изборите да се проведат на 27 октомври 2019 г. Местните избори в България през 2019 година са редовни избори за кметове и съветници в общо 265-те общини в България.

Броят на избирателите в предварителните списъци за гласуване, които ще определят вота в изборите за общински съветници и кметове на 27 октомври, е 6 227 901 души. В София, Пловдив и Варна освен кметове на общини ще се избират и кметове на райони, както и общински съветници.

Там, където има балотажи, т.е. няма избран кмет с над 50 на сто от валидните гласове на първия тур, те ще се проведат на 3 ноември, на втори тур. Броят на кметствата с над 350 жители и където ще има избори за кмет е 1968. Сравнено с 2015 година, те са по-малко, но тогава се гласуваше в населени места с над 100 души население и се е гласувало в 3188 села. Броят на кандидатите за общински съветници е 29 515, кандидатите за кметове на общини са 1254, кандидатите за кметове на кметства - 5059, кандидатите за кметове на райони /в София, Варна и Пловдив/ - 460.

Общият брой на кандидатите е 36 288. За Столична община са подадени 19 кандидатури за кмет на община, в Пловдив са 14. В 397 кметства има само по един кандидат за кмет, но избори там все пак ще има. Последните местни избори бяха на 25 октомври 2015 г. Тогава общият брой на кандидатите за всички видове избори беше 48 084. От тях кандидати за общински съветници - 35 772, кандидати за кметове на общини - 1600, кандидати да кметове на кметства - 10 077, кандидати за кметове на райони - 635.

Жребият, теглен в Централната избирателна комисия на 25 септември 2019 г. определи поредните номера на партиите и коалициите, регистрирани в ЦИК в бюлетините за гласуване. Общо 66 са партиите и коалициите, получили регистрация за участие в местните избори. Жребият определи ГЕРБ да участва в изборите с номер 43, БСП с номер 56, а ДПС - с 55. Под номер 10 в местните избори ще се яви НФСБ. Друг участник в управляващата коалиция - ВМРО - Българско национално движение, получи номер 34, а ПП "Атака" - номер 4. Партията на Веселин Марешки "Воля" ще участва с номер 51. "Демократична България" е с номер 66.

Номерата на независимите кандидати, издигнати от инициативни комитети, както и на местните коалиции, ще бъдат дописвани от общинските избирателни комисии според поредността на регистрацията им в ОИК. Квадратчето "Не подкрепям никого" за първи път ще присъства в бюлетината за местни избори и ще заема последното място в нея. В големите областни градове, където има районно деление, като София, Пловдив, Варна, ще се гласува с до четири броя бюлетини. Причината е, че там освен за кмет на община и за общински съветници, ще има вот за кмет на район и някъде за кмет на кметство.

Тепърва част от партиите, които са се регистрирали самостоятелно за участие в изборите за местна власт, могат да сформират местни коалиции помежду си. Те обаче няма да могат да носят различно име на местно ниво, а ще трябва да е посочено името на една от партиите, изграждащи коалицията. Днес изтича срокът, в който електронните медии са длъжни да представят в ЦИК или ОИК и на Сметната палата своите тарифи и условия за отразяването на предизборната кампания. 30 септември е крайният срок за назначаването на секционните избирателни комисии.

Хората с непълни, заличени или сгрешени адреси имат избирателни права и ще могат да гласуват, като ще бъдат дописвани в избирателните списъци. Има населени места с променени имена на улиците, така че те се разминават с адресите в личните документи. Тези хора ще попълват декларация, че не са гласували на друго място, уточниха от, уточниха от ЦИК. С последните промени в Избирателния кодекс се дава по един протокол за отчитане на резултати.

От ЦИК препоръчват членовете на СИК да правят чернови на протокола от гласуването, данните от който, след като бъдат проверени, да бъдат вписвани в официалния протокол. С промените в Избирателния кодекс през март беше променена и квотата за преференциите в листите - те вече са 7 процента от действителните гласове. Има промени и във финансирането на предизборната кампания - партиите могат да бъдат финансирани от юридически лица и еднолични търговци, отделно от даренията от физическите лица.