Проф. Борислава Танева, един от двамата заместници в кабинета на бившия министър на културата Велислав Минеков, подаде оставка. 

"За моето семейството и близкото ми обкръжение не е тайна, че от доста време все по-сериозно и по-често говоря за желанието си да се оттегля от поста, който заемам в Министерство на културата. Това желание се избистри окончателно и се превърна в решение да подам официално своята оставка като заместник-министър", споделя Танева в публикация във Facebook. 

По думите ѝ "изключително интензивната работа на два фронта (в Министерство на културата и Национална музикална академия), продължаваща на пресекулки вече втора година" я е изтощила крайно и вече не се чувства ефективна, колкото трябва - и на екипа в министерството, и на студентите си, и на семейството си. 

"Знаете, станах баба два пъти през миналата година. Не искам повече да се лишавам от несравнимите с нищо усещания за покой и хармония от пребиваването в съвършения детски свят. Тези мигове са благословени и отлитат безвъзвратно бързо...", пише още Танева.

От началото на февруари и проф. Велислав Минеков не е министър на културата, след като във второто служебно правителство на премиера Гълъб Донев бе заменен от Найден Тодоров. Скулпторът сам отказал министерския пост, защото "третият му мандат бил минно поле с непрестанно напрежение". Още при стъпването в длъжност като служебен министър при Донев той загуби баща си, а в рамките на мандата му се разгоря и скандалът в Народния театър "Иван Вазов".

Вчера още един заместник-министър напусна. Благовест Кирилов бе освободен от длъжността заместник-министър на електронното управление, като желанието за това било негово. 

По-късно стана ясно, че е заради спорен конкурс за директори на държавната фирма "Информационно обслужване". Напуснал в знак на несъгласие с "непрозрачното управление на фирмата", която е и преброител на изборите.

Снимка: Булфото