Бившият министър на културата проф. Велислав Минеков ще бъде съветник по култура на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров. За това съобщава "24 часа", като отбелязва, че новината е потвърдена пред изданието от кабинета. 

Велислав Минеков беше единственият сменен министър във второто служебно правителство на премиера Гълъб Донев. Скулпторът каза, че сам е отказал министерския пост, като обясни, че третият му мандат е бил "минно поле с непрестанно напрежение".

По време на мандата му се разгоря напрежението в Народния театър "Иван Вазов" по линията "Александър Морфов - Велислава Кръстева", довело до поискани оставки, назначаване на комисия и проверка.

Преди мандата му като министър на културата в кабинета "Донев", Минеков беше на същия пост в двата служебни кабинета на Стефан Янев.

"Не беше приятно. За съжаление, наистина тук (бел. ред.: в последния му мандат като министър) се обръщаше повече място за скандалите, но знаете, че аз съм нетърпим по отношение на безобразията, които се случват, по отношение на корупцията, която съм виждал в миналото, и битката беше твърде тежка. Тази битка ще продължи дълго време, тъй като освен министър, аз продължих да бъда и гражданин. Човек временно е министър, а гражданин - вечно", казва Минеков пред БНР дни преди да бъде назначено новото служебно правителство.