"Всички в ГЕРБ сме силно учудени как един от най-големите критици на президента - Цветан Цветанов, от известно време е негов голям поддръжник, подкрепя евентуален служебен кабинет и протестите срещу правителството и твърди, че може да има изборни манипулации" - това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в Лом на среща с членове и симпатизанти на партията по повод острите коментари на бившия председател на управляващата партия.

Вчера Цветанов, който сега създава нов политически проект - "Републиканци за България", заяви, че е щял да напусне ГЕРБ и без скандала с апартамента му, защото му омръзнало да бъде буфер и да поема всички негативи на едноличните решения на лидера. Освен това той в прав текст заяви, че министри са уволнявали по списък, даден от ДПС, и заяви, че правителството трябва да подаде оставка.

"Не прави чест на никого да говори лоши неща за доскорошните си колеги, които той лично е ръководил и подкрепял. Да хвърляш кал по мястото, откъдето си тръгнал - не е най-добрият старт на нов политически проект. Ние категорично не се притесняваме от служебен кабинет, въпреки явната готовност на президента за реваншизъм. Няма от какво да се срамуваме и всичко, което сме направили - е видно за хората във всяко населено място. Но освен президентски реваншизъм - служебно правителство би означавало хаос и безвремие за България в една така или иначе крайно сложна ситуация за целия свят. Няма парламент, няма бюджет, няма нови инструменти в подкрепа на бизнеса и хората", коментира Караянчева, цитирана от БНТ.

По повод протестите тя повтори тезата, изразена вече от премиера Бойко Борисов, че оставката е най-лесното, но и най-безотговорното решение в тази ситуация.

"Някои си пътуват с хубавите коли по магистралите на Борисов и викат: Ама те не стават. Ми що не ги направихте вие като не стават, бе? Що не ги направихте, а сега критикувате? Метрото! Отиват, протестират срещу лошия Бойко, качват се на метрото и се прибират вкъщи. Ходи пеша, ходи пеша! Това е положението. И затова няма да подадем оставка. Защото сме отговорни по това, което правим", разпали се Караянчева.

"Виждам каква е кондицията на структурите, ГЕРБ е на 100% готова за избори. Но понякога трябва да взимаш и непопулярни решения в името на стабилността, дори и те да ти носят негатив", допълни тя.

Според Цвета Караянчева не бива да ни изненадват критиките на БСП, Румен Радев и другите извънпарламентарни сили по адрес на изборните правила.

"Те знаят, че ще загубят вота и отсега търсят начини да оправдаят неуспеха си. Машинно гласуване ще има, както и с хартиена бюлетина. Но не това ще реши изхода на вота. А това кой какво е направил, кой какво е оставил след себе си. Магистралите, пречиствателните станции, енергийната диверсификация, влизането в ERM II, модернизацията на армията. Логично е след всичко това премиерът Борисов да има много врагове. Много интереси бяха нарушени, но всичко в името на идните поколения", подчерта шефката на парламента.

Караянчева беше категорична, че твърденията за колаборация на ГЕРБ с ДПС са абсурдни.

"Попитайте хората в смесените райони кои партии участват в изборите там. Единствено ние и ДПС. И битката е жестока. Само ние можем да се опълчим. А партиите на жълтите павета хората там дори не са ги чували. За да бъдем и максимално обективни - нека да припомним кои партии аплодираха Радев в парламента преди няколко седмици и кои партии всяка сутрин не участват в регистрацията", добави тя.

Според нея несъстоятелни са тезите на опонентите на ГЕРБ и за нова Конституция и Велико народно събрание (ВНС).

"Искали сме да останем на власт на всяка цена. Че нали ВНС предполага провеждането на избори и гарантирането на максимално представителство на гражданите. Протестиращите го искаха, триото го искаше и когато го предложихме - всички се отрекоха", завърши Цвета Караянчева.

За президента: Кой е мутра? 1 млн. българи ли?

"Един от лидерите на протеста - президентът Радев, отдавна не е обединител на нацията, а разединител. Непрекъснатите му нападки и деструктивно говорене само настройват гражданите едни срещу други на базата на политическите им възгледи. Спомнете си онова "Мутри, вън". Кой е мутра? Над 1 млн. български граждани, подкрепили ГЕРБ на последните избори? Нашите приятели, нашите семейства?", попита председателят на НС по-късно пред съпартийци в Берковица.

"Спомням си как премиерът в началото на пандемията подаде ръка на Радев, но за политическия играч това не бе удобно. Продължаваме да се питаме защо той не направи своя собствена партия, да се яви на избори и ако хората му гласуват доверие - да управлява. Сега оставаме с впечатлението, че иска да влезе във властта през задния вход - служебен кабинет. Дори вече съобщи, че е готов с неговия състав", отбеляза тя.

Според Караянчева президентът нито за момент не е призовал протестиращите за смирение, дори напротив - с вдигнатия си юмрук единствено е радикализирал хората.

"В началото на протеста имаше много млади хора. Те нямаха конкретни искания и това ни попречи да водим пълноценен диалог с тях. Много бързо обаче едни провалени политици, стари муцуни, яхнаха протеста и до ден днешен не са се махнали. В техния протест има много нарушени геополитически интереси, много недоволство от стратегическите проекти, които правителството на Бойко Борисов реализира - елиминирането на газовите посредници, влизането в Банковия съюз и чакалнята на еврозоната, модернизацията на армията и др. Все постижения, които трайно затвърждават евроатлантическата принадлежност на България. Логично е недоволството на олигарсите и кръговете около тях. Затова и въпросните стари муцуни са толкова агресивни", изтъкна Цвета Караянчева