Президентът налага вето върху част от разпоредбите от Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Това съобщи самият той в извънредно обръщение към народа от "Дондуков" 2.

Преди да обяви решението си, той се аргументира с пространно встъпление.

"Трите месеца на многохилядни протести са свидетелство за дълбока криза на демокрацията. Сондажите демонстрират рухналото обществено доверие в управляващите. Изборите са фундаментът на всяка демокрация и от тяхната честност и прозрачност зависи как ще продължаваме напред. Отказът на властта да чуе гласа на гражданството удължава агонията. Кабинетът не управлява, а търси избягването на политическата и правна отговорност за многобройните скандали, белязали последните години", започна Радев.

След това той премина и към Изборния кодекс.

"Посегателството върху Изборния кодекс е подчинено и мотивирано на същата цел. През миналата година законодателят постанови изисквания за изцяло машинно гласуване за президентските и парламентарните избори. С последните промени се позволява едновременното въвеждане и на хартиен, и на машинен вот, и на ръчното броене, което обезсмисля машинното гласуване. Това трудно може да се обясни с друго, освен с желанието да се отворят възможности за хаос и изборни манипулации в полза на управляващите", обяви президентът.

Според него "снемането от Народното събрание и прехвърлянето върху ЦИК на решенията и отговорността, които определят дали да се наемат или закупуват машините, на практика означава бягство от отговорност на парламента" и подчерта, че "в Конституцията ясно са указани разпоредби и се вменяват отговорности на законодателя по отношение на изборите".

Президентът смята, че законодателят лишава ЦИК от възможността да определи изпълнител за компютърната обработка на гласувалите и на данните от гласуването, "като изцяло вменява тези дейности на Информационно обслужване АД, пренебрегвайки редица разпоредби за конкурсното начало и предотвратяване злоупотребите на монополизма".

"Винаги съм подкрепял разширяване на участие на гражданската власт. Но това трябва да се случва при ясни правила. Отмяната на законовата забрана чрез референдум да се решават въпроси от компетентността на Велико Народно събрание неоправдано смесва две конституционно определени норми за гражданско участие в държавната власт. Такова разширяване не дава възможност на гражданите да решават важни въпроси. Всички тези промени имат ясната цел да гарантират служебната победа на управляващите в предстоящите избори, нанасяйки поредния удар върху правната конструкция на нашата държава", каза още Румен Радев.

Той обърна и внимание върху "факта, че промените на толкова важни правила броени месеци преди изборите без детайлен дебат по същество и детайлна оценка са пример за непредсказуемост на държавната власт и отблъскват гражданите", след което завърши с: "Налагам вето върху част от разпоредбите върху закона за изпълнение и допълнение на Изборния кодекс".