Това съобщи БНР след срещата в Брюксел на министъра на земеделието Мирослав Найденов и новия еврокомисар по земеделието Дачиан Чолош.
Срокът на подпомагането на сектора изтече тази година, след като Брюксел разреши на правителството да изплати последните 116 млн. лв. - държавна помощ, непланирана бюджета. На срещата между двамата е обсъждана вероятността да се преструктурира Програмата за развитие на селските райони и така да се осигури финансирането. Българският министър е изтъкнал като аргумент, че с тютюнопроизводство се занимават голям брой хора, живеещи в райони, неблагоприятни за отглеждане на други култури.

След срещата стана ясно, че страната ни е получила отсрочка за отговор до Европейската комисия по повод замените на гори у нас до 24 март.

В Брюксел министърът на земеделието посочи, че казусът със заменките на земи е не само правен, но и морален. "За мен заменките са най-голямата кражба от времето на прехода - като номинална стойност са нанесени поражения за милиарди, да не говорим за пораженията на екосистемата, националното богатство, което завещаваме на поколенията", каза Найденов, цитиран от "Дневник". Той добави, че заменените земи са 33 хиляди декара, от които 8 хиляди вече са със сменено предназначение, "разбирайте изсечени и застроени". Министърът нарече практиката безобразие, но обясни, че ще направи всичко възможно държавата да не бъде санкционирана от Брюксел.

Според него, ако Еврокомисията намери правни основания да тълкува заменките като държавна помощ, правителството ще търси правни механизми да възстанови в държавния бюджет разликите с пазарната цена от облагодетелстваните фирми. "Търсим вариант България като държава да не плати", посочи Найденов.

Той не скри, че евентуалното възстановяване на средствата ще е трудна задача, тъй като голяма част от заменените земи вече са препродадени на пазарни цени от облагодетелстваните лица и фирми. Част от тях пък вече не съществуват като юридически лица, което прави санкционирането им още по-трудно.