Двама заместник-министри бяха назначени в МРРБ и МОН, съобщиха от Министерски съвет.

За заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството е назначена Ангелина Бонева. До момента тя е и.д. главен директор "Стратегическо планиране и програми за регионално развитие" в МРРБ. Непосредствено след предсрочните парламентарни избори през април Бонева беше назначена за служебен зам. регионален министър.

В хода на професионалната й кариера е била също директор "Проектна информация и финансиране" във Фонд мениджър на финансовите инструменти в България, както и регионален мениджър в Клъстер за аеро-космически технологии, изследвания и приложения (CASTRA). Бонева е магистър по европейски науки от Университета в Грац, Австрия. Завършила е също Централния европейски университет в Будапеща, Унгария и Оксфордския университет, Великобритания.

Емилия Лазарова е назначена за заместник-министър на образованието и науката.

Снимка: Министерският съвет

Педагог по образование, тя притежава дългогодишен управленски опит в тази сфера. От 2008 г. досега е директор на IIАЕГ "Томас Джеферсън" в София. В рамките на професионалната си кариера е била също директор на 54 СОУ "Иван Рилски", както и помощник-директор в 22 СОУ "Г. С. Раковски". Близо пет години е хоноруван преподавател по Методика на обучението по география в СУ "Св. Климент Охридски", ГГФ. В периода 2017 г. - 2021 г. е съветник на министъра на образованието и науката в сферата на управлението и формирането на политики в средното образование.

Попълването на състава на правителството продължава, след като в последния си ден на поста си служебният министър Гълъб Донев уволни зам.-министрите от кабинета си.

Сред първите новозначени заместник-министри бяха в МОН, МО, МВР, МФ. Нови зам.-министри бяха назначени и в петък.

Вчера беше назначен за зам.-министър в МЗГ и Дамян Дамянов,  който обаче изкара на поста си само три часа, след което бе освободен заради установена принадлежност към Държавна сигурност.