"Пакетът "Мобилност" не помага за единението на Европа и нарушава някои принципи, с които толкова много се гордеем". Това заяви пред Нова тв външният ни министър Екатерина Захариева в коментар на промените, които изкараха на протести българските превозвачи.

Според Захариева т.нар. "закон Макрон" разделя Стария континент чисто географски - на периферни държави и такива, които са в центъра. Министърът подчерта, че неизгодните за България мерки са свързани със сериозните интересите на големи превозвачески компании от Франция, Австрия, Германия.

Захариева коментира и темата с либийския кораб, задържан на българска територия заради дълг на собственика му към наша компания.

"Дано този казус да се реши възможно най-бързо и да не повлияе върху отношенията между двете страни. МВнР се опитва по всякакъв начин за помогне за това. Понякога тихата дипломация е много по-добра", каза тя.

Захариева допълни, че подопечното й ведомство не е информирано официално за намерение на Либия да задържа наши плавателни съдове, които навлизат на нейна територия.

Министърът говори и за предстоящия развод между Великобритания и Европейския съюз.

"Европа не се нуждае от Брекзит. Надяваме се здравият разум да надделее и в крайна сметка да имаме един подреден Брекзит", коментира Захариева.

Според нея плавното излизане на Великобритания от ЕС е в интерес и на българите, тъй като Лондон е сериозен търговски партньор на България.