Премиерът на Северна Македония Зоран Заев написа на страницата си във Фейсбук, че много често и от дълго време говори публично за злоупотреба с историята за политически цели и с опита за антиквизация предишните управляващи са успели да скарат страната с всички съседи и да я държат в изолация цяло десетилетие, съобщава македонската телевизия Сител.

Заев написа това във Фейсбук след оповестяването на интервюто му за гръцката телевизия Алфа, в което каза, че македонците са присвоявали чужда, балканска и световна история.

"Не македонците присвояваха чужда история, а /бившият премиер Никола/ Груевски и неговият политически елит и техните послушници квази експерти, които тръгнаха в медийна офанзива да оправдаят инженеринга на идентичност. Не македонският народ, а Груевски и неговата пропаганда извършваха инженеринг на идентичността, за да посадят нещо, което не е природна, нито съществена част от македонския национален корен", написа Заев след критиките от македонски граждани за изявлението му пред гръцката телевизия.

"Аз много често и отдавна говоря публично за злоупотреба с историята за политически цели. Така беше и на интервюто за гръцката телевизия Алфа, на което бях питан и отговарях за вредните политики на национализъм и антиквизация от миналото.

Не може аз да бъда упрекван за нещо, което не аз, а Груевски и неговата идеологическа машинария правеха 10-11 години", написа Заев във Фейсбук.