С България подписахме договор за приятелство и сътрудничество, а не за проблеми и публични спорове, договорихме се общите моменти в миналото да ни обединяват, а не да ни разделят. Това написа днес в профила си във Фейсбук премиерът на Северна Македония Зоран Заев, цитиран от агенция МИА.

 

"Опитът от историческите комисии по света и Европа показва, че сътрудничеството изисква време, труд, търпение, уважение към другия и голяма взаимна посветеност. Но преди всичко е нужна обща идея да вървим напред. Ние знаем, че тази идея е жива и сме показали, че за най-деликатните въпроси може да се намери общ език, ако има желание. За да успеем, трябва заедно да зреем. Приятелството трябва да бъде двустранно и взаимно", написа Заев след публични изявления на български официални представители за работата на съвместната комисия по исторически въпроси.

Последното изявление бе направено вчера от българския премиер Бойко Борисов в рамките на срещата на върха на ЕС в Брюксел, отбелязва МИА.

"Македонците трябва още да узреят, за да получат дата за начало на преговори за присъединяване към ЕС. Те имат много неща да поправят още. Нека не ме разберете грешно, но докато се спори Гоце Делчев българин ли е, македонец ли е - това дребнотемие за едни герои, които действително са се били за България и за Македония, за родния край, и най-хубавите ни песни са свързани с тях... И непрекъснато опозицията ще ме подпитва какво прави комисията... Нека да узреят", каза Борисов преди началото на заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

Той добави, че българската страна е "направила всичко" и сега трябва македонската страна в комисията да направи компромис, посочва МИА.