Националният съвет на БСП се събира днес в централата на партията, за да обсъди резултатите от изборите за народни представители. Заседанието е насрочено за 10:30 часа, съобщиха от пресцентъра на партията. Очаква се на пленума да се реши и дали да бъде свикан Конгресът на БСП.

Веднага след изборите над 70 членове на Националния съвет на партията внесоха подписка за свикване на извънреден пленум, на който да бъде взето решение за насрочване на заседание на Конгреса. "БСП записа поредния си слаб резултат. Партията ни е в най-тежката си криза досега", посочват социалистите.

От БСП-София също настояха в позиция за незабавно свикване на заседание на Конгреса, на което да бъде направен анализ на устойчивата тенденция за спад на политическото влияние на БСП и да бъдат набелязани кадрови решения и мерки.

На парламентарния вот коалиция "БСП за България" остана пета политическа сила с резултат от 9,3% от гласовете или с 25-ма депутати. Левицата беше изместена от ПП "Възраждане" от четвъртата позиция, която заемаше досега.

Категорично оставки няма да подаваме, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция на партийното ръководство след обявяване на официалните резултати от Централната избирателна комисия. Оставката ни в момента се иска от хора, които през цялата кампания работиха срещу БСП, посочи тя.

Няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ и няма да влизаме в съюзи с ГЕРБ и ДПС, обяви още Нинова.

Очаквахме по-висок резултат, резултатът ни не е добър, но не драматизираме от това, взимаме си поуки и ще вземем решения какво да променим, коментира лидерът на БСП. Тя отчете като позитивно, че са успели да запазят приблизително предишния си резултат с по-малко от 1% разлика.

Нинова съобщи, че Изпълнителното бюро на БСП е решило в събота да се състои заседание на Националния съвет, на което ще бъдат обсъдени изборните резултати. Тя посочи, че на него ще се реши и дали да бъде свикан Конгресът.

В позиция във връзка с предстоящия пленум, изпратена до медиите, евродепутатите от левицата Петър Витанов, Елена Йончева и Сергей Станишев заявяват, че от значим фактор в политическия живот, който задава посоката на развитието на България, БСП се е превърнала в малка формация и продължава да се срива. "Първата стъпка по пътя към възстановяване на доверието е председателят на БСП Корнелия Нинова да напусне поста. С неудобство виждаме, че тя не намира сили да постъпи достойно", смятат те.

В позицията тримата евродепутати отбелязват, че Конгресът е най-широкият и представителен форум в БСП и делегатите от цялата страна имат правото да се произнесат за бъдещето на партията.