Директорът на БАБХ беше уволнен заради бавна работа и спорни назначения. Това заяви в предаването "Лице в лице" по bTV служебният министър на земеделието Явор Гечев.

"Уволнението на Христо Вълчанов от поста директор на БАБХ няма връзка с изявленията на Кирил Петков. Той беше освободен, защото не издържа на ритъма. Заявявал съм го няколко пъти, че аршинът ще бъде еднакъв за всички служители. Има забавяния на работа по отношение на поставени от мен приоритети. Има и няколко назначения от негова страна, с които аз не съм съгласен", обясни той.

Гечев поясни, че регистрацията на новата държавна лаборатория за фитосанитарен контрол на ГКПП "Капитан Андреево" се е забавила твърде дълго. Той заяви също така, че не одобрява изказванията на Кирил Петков, че през тази граница в ЕС влизат отровни продукти и то в момент, когато се обсъжда активно приемането на България в Шенген.

Явор Гечев не разбира, защо Кирил Петков клевети служебния кабинет, след като именно той е извършил голямата част от работа по изграждането на държавна лаборатория на този граничен пункт. Нещо повече - обвини бившият премиер, че лъже.

"Първо беше казано, че не е платена държавна таксата от 70 лв. за даденото дело. Ето го! Има такова платежно. Ще ви покажа и няколко доклада от предишни звена, според които държавата не е имала капацитета да поеме този тип работа - да извършва целия граничен контрол. Е, честито. Вече има, защото пуснахме новата лаборатория", заяви още Гечев в отговор на обвиненията на Кирил Петков.