Бившият директор на БАБХ Христо Даскалов се е отказал от охраната си заради провеждането на предизборната кампания. Това обяви самият той пред bTV ден след като беше освободен от шефския пост в Агенцията по храните.

"Аз се отказах от охраната, защото не смятах, че е необходимо да бъда в град Пловдив и да провеждам предизборната си кампания и да вървят двама въоръжени мъже от двете ми страни. С хората очи в очи предпочетох този избор", заяви Даскалов.

По думите му той научил за заповедта за освобождаването си от колеги, докато бил в Италия.

"Някой е заблудил министър Гечев, няма уволнения на служители, само двама служители, които бяха преместени от една структура в друга. Това са наши служители, които нито са уволнени, нито им е увеличена заплатата, а просто са преместени от една структура в друга. Това се прави във всяка институция ежедневно. Така че няма уволнени, няма и външно назначени в БАБХ", отговори бившият директор на агенцията на думите на Явор Гечев, че е освободил Даскалов заради действия, случили се в един ден.

Той отбеляза, че се е върнал от предизборната си кампания, защото отпускът му бил до 3 октомври, а на 4-ти трябвало да бъде на работа.

"На 30 август, когато трябваше да изляза в отпуск, защото бяха обявени листите в РИК-овете, аз трябваше да оставя свой заместник. Бях подготвил и бях представил пред министър Гечев проф. Оля Караджова - моя друг заместник изпълнителен директор", посочи Даскалов.

На въпрос за твърденията, че е имало извършени безобразия от човека, който го е замествал, Даскалов отговори следното:

"В този период, от 31 август до моето завръщане на 3-ти, г-н Вълчанов трябваше да извърши няколко неща, които той всъщност не извърши. Той извърши точно обратното на това, което ние се бяхме разбрали. По всякакъв начин за този месец, в който отсъствах, работата по казуса "Капитан Андреево" се виждаше, че има голямо желание да бъде компрометиран. Прави се всичко възможно тази фирма да се върне на българо-турската граница. Вече минаха два месеца и малко, така че нищо не се е придвижило към този момент на пункта. Така че като стане и като се реализира тази идея за вкарването на обекта като част от националната сигурност, тогава бих признал, че съм се объркал".

Даскалов поясни и че има тормоз към хора, отправяни от страна на Христо Вълчанов.

"Трябва да ви кажа, че има сигнали за тормоз от страна на доктор Вълчанов върху някои служители, особено тези, които бяха лоялни към тази идея по отношение на "Капитан Андреево" и това наложи всъщност аз да се върна. Аз съм подписал 3 заповеди - едната - да ме замества проф. Оля Караджова до момента, в който обявят местата на новоизбраните депутати и те бъдат публикувани в Държавен вестник, когато аз по естествен път щях да отпадна като изпълнителен директор; втората - исковата молба за завеждане на дело за обявяване на нищожност на договора на "Евролаб 2011"; третото е искова молба през областния управител на Хасково да бъде изведена тази фирма", добави Даскалов.

По думите му истинската причина за освобождаването му е именно казусът "Капитан Андреево".

Малко по-рано служебният земеделски министър Явор Гечев отрече Даскалов да е уволнен заради това.

"Отстраняването на Христо Даскалов от Агенцията по храните е свързано с редица неща, които се случиха за един ден. Уволнил е и е назначил по спешност хора, а не ме е уведомил. Освен това ще е и народен представител", подчерта служебният земеделски министър.