Ден след първите преки избори за нов председател на БСП стана ясно, че Корнелия Нинова печели с повече от 80% от гласовете на редовите членове. Според един от кандидатите на Столетницата - депутата Красимир Янков, изборът е опорочен, тъй като няма прието решение от Националния съвет за правила, по които той да се проведе.

"Този избор се провежда без правила. Има правила, приети от Корнелия Нинова, които не са приети от върховния орган на партията - Националния съвет. Комисията по същия начин - приети са само от Корнелия Нинова. Те затова такива бяха и изборите, затова и толкова много сигнали за нередности бяха подадени. Даже във ваше предаване или репортаж имаше как в район "Оборище", където гласува, Нинова се обяснява на хората, че трябва да гласуват за Нинова", заяви пред ТВ Европа Красимир Янков и подчерта, че БСП ще продължи да е разкъсвана от вътрешни скандали, ако Корнелия Нинова получи нов мандат начело на партията.

Според вътрешния устав на БСП новият председател ще бъде обявен след като изборните резултати бъдат приети от Националния съвет. За 26 септември е насрочено заседание на 50-ия Конгрес, на което трябва да бъде избран Национален съвет и Общопартийна контролна комисия.

"Ако Корнелия Нинова остане председател на БСП, това очаква БСП - обвинения към съмишленици и членове на партията. Търсене на врага с партиен билет. В какво състояние е БСП - в критично, в криза. Нинова е много удобна на Борисов. Вие да сте забелязали от 2 месеца Нинова да е говорила нещо срещу него? Дума няма срещу него, а е опозиция. Моделът на внушение се приложи и в БСП. Председател и заместникът й се конкурираха и вдигаха активността. В момента, ако има 50%+, то е благодарение на заместника й Кирил Добрев", обясни Янков.

На въпрос дали според него Нинова и Добрев са имали договорка да работят заедно против всички, той отговори: "Това е ясно. На цялата партия е ясно".