"Днес направихме втората важна стъпка - Учредителното събрание, имахме 800 делегати от цялата страна. Целта на това събрание беше да се прие уставът и да се изберат ръководни органи на партия "Български възход" и комплектованите документи да се представят пред съда за регистрация. Благодаря на всички учредители и гости." Това заяви бившият служебен премиер Стефан Янев, който направи нов политически проект, след като подаде оставката си и като военен министър в кабинета "Петков".

"Целта на партията е устойчиво да се работи за националния интерес, сигурността и благоденствието на българските граждани. Имаме намерение да се развием във времето и да участваме във всички избори, които предстоят, дори и ако има предсрочни парламентарни", подчерта Янев.

По думите му в момента "лявото" и "дясното" политическо пространство за неясно обусловени.

"Български възход" ще работи в идеологическия спектър на национален консерватизъм. Политиката ни ще бъде обърната към традиционните ценности - училище, семейство, вяра, общност, колектив между българите. Това политическо пространство предполага взаимодействие с всички политически сили. Нашата партия ще обединява всички качествени морални хора с таланти", посочи Янев.

Попитан защо вторият човек в партията реши да напусне тази сутрин, бившият военен министър отговори следното:

"Ралица Симеонова е много качествен човек, но има свободна воля, така е преценила, въпросите са към нея. Всички в партията са свободни да решават къде искат да бъдат и къде да не бъдат". 

По думите на Янев партията ще обединява всички българи, които са с характер, морал, талантливи и способни да допринесат за обединението на България.

"Но не бъркайте обединяване на партии с обединяване на хора", отбеляза Янев.

Той беше категоричен, че "Български възход" няма да чертае червени линии: "Ако влезем в парламента, сме длъжни да търсим разбирателство с всички партии".

Сред учредителите на партията са Николай Коев, Георги Самандов, Елена Цонева, Виолета Комитова, проф. Даниела Дашева, Милена Попова, Надежда Самърджиева и Николай Бабуров, голяма част от които са били съветници или колеги на Янев по време на служебните кабинети.