Съоснователката на партия "Български възход" Ралица Симеонова обяви, че напуска проекта в деня на неговото учредително събрание. Сочената за "дясна ръка" на бившия служебен премиер Стефан Янев обяви решението си с пост във Фейсбук.

"Няма как да бъда част от този проект, чрез който аз, в лично качество, не мога да изпълня основния си ангажимент, т.е. не мога да гарантирам, че няма да бъдете излъгани и предадени за пореден път", написа Ралица Симеонова.

Като основен мотив за решението си тя посочва кадровите решения в партията. Според нея проблемът вече е нерешим, а "Български възход" се пълни "със странни партийни отломки".

"Вече имах възможност да подчертая, че основен проблем в новата формация "Български възход" е кадровият и той, за съжаление, не ми изглежда решим, не и към днешна дата. Формацията е обект на нездрав интерес и се пълни със странни партийни отломки и компрометирани личности", обяснява Ралица Симеонова.

Тя подчертава, че целта й е да няма "излишни спекулации" защо няма да участва в Учредителното събрание днес.

"Все пак пожелавам успех и дано постепенно форматът да се изчисти от плявата, да стане жизнен и да допринесе за доброто на България. Аз пък ще се радвам на свободата да изразявам открито гражданската си позиция, както е било винаги досега", завършва Ралица Симеонова.

Преди да координира политическия проект на Стефан Янев, Ралица Симеонова беше част от екипа му като заместник-министър в Министерството на отбраната.

Днес следобед "Български възход" ще проведе учредителното си събрание в зала 3 на НДК. Сред по-известните лица в инициативния комитет са бившият служебен министър на регионалното развитие Виолета Комитова, изпълнителният директор на Борда по туризъм Поля Карастоянова и бившият заместник-министър на енергетиката в служебния кабинет Георги Самандов. 

Сред водещите лица първоначално беше представен ректорът на Университета по хранителни технологии проф. Пламен Моллов. Последваха обвинения в оказване на корупционне натиск срещу изпълнителния директор на БАБХ Христо Даскалов. В отговор Стефан Янев обяви, че към момента "Пламен Моллов няма да остане в партията, но ако си изчисти името, има шанс за нови разговори с него".