Надявам се атмосферата на доверие и взаимно зачитане на националните интереси да продължи в интерес на търсене на решение, защото европейската перспектива на Република Северна Македония и на Западните Балкани са в интерес на България, региона и целия ЕС. Но всичко това трябва да бъде в рамките на правилата, на диалога, в който най-напред трябва да изчистим нещата между себе си, за да не оставим нерешени проблеми в европейското семейство. Това каза служебният премиер Стефан Янев след срещата с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев в Министерския съвет.

Заев е на официално посещение у нас като акцент във визитата му е задълбочаването на двустранния диалог и перспективата за постигане на реален напредък в процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония.

"Политиката на България е неизменна от много години - твърдо поддържаме перспективата на Република Северна Македония, както на Албания и другите страни от Западните Балкани, по пътя към присъединяването им към европейското семейство", каза Стефан Янев.

В отговор на въпрос той подчерта, че отговорността е на политиците, като "разбира се, историците имат своето важно място и своите задължения в работата на тази комисия".

По думите на премиера Янев, в момента двете страни имат "прозорец на възможност" да работят по нерешените въпроси, които има до момента, в частност изпълнението на Договора за добросъседство, сътрудничество и приятелство от 2017 г.

Стремежът ни е в момента да създадем благоприятна среда - на доверие и приятелство, на откровен разговор, на открит диалог, която да спомогне на нашите специалисти да седнат и да намерят правилните решения, които да бъдат представени пред обществата в Република Северна Македония и в България, и политическите ръководства на държавите да намерят правилните решения, за да се движим напред, каза Стефан Янев.

Делегацията на Зоран Заев дойде с конкретни предложения, които ще обсъждаме интензивно и професионално още днес и в близките дни, каза още служебният премиер Янев.

"Очевидно е, че като съседи, като добри приятели и братски народи, имаме нужда от постоянна комуникация", подчерта премиерът Янев.

"Работим заедно, разговаряме за решения, които да бъдат в интересите и на двете страни - само така бихме могли да имаме успешна реализация", категоричен е Зоран Заев.

"Ние вярваме в европейските ценности и апелираме към българския народ за братска подкрепа, защото дължим това и на младите, и на бъдещите поколения, а и на сегашните. Вярвам, че ще намерим решенията", допълни той.

Работните групи ще продължат разговорите и днес, тъй като премиерът Зоран Заев е получил покана да остане и тази вечер у нас, съобщи самият той по време на брифинга.

"Когато институциите създават основа за език на омразата, например с премахване на паметници, те създават основа за научаване на младите поколения, че е имало нещо лошо в миналото ни. Ние целенасочено и добронамерено обсъждаме всички тези начини, да няма такава основа", обясни премиерът Стефан Янев.

"В тази връзка сме замислили редица мероприятия, които обаче са в процес на правене. Те са точно, за да дадем възможност на младите хора от РС Македония и България по-често да бъдат заедно, да намират общ език. Това е нещо, което може да бъде решено на политическо ниво", каза в заключение премиерът.

Докато течеше разговора на двамата премиери патриотични организации се събраха пред сградата на Министерски съвет, след което се пренесоха пред Президенството, където започна следващата среща на Зоран Заев с държавния глава Румен Радев.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Посещението на Зоран Заев в София идва непосредствено преди Европейския съвет по общи въпроси, който ще се проведе другата седмица, във вторник, и ще бъде обсъждано началото на преговори за еврочленство на Скопие и Тирана.

Вчера пред БНТ премиерът Стефан Янев заяви, че България няма да одобри преговорната рамка с РС Македония в сегашния й вид. Той отново припомни, че българската позиция е ясна и последователна и по нея има решение на парламента от 2019 г.

Самият Заев занижи очакванията и каза, че се съмнява да има пробив на 22 юни.

"Ако се постигне решение - юху, супер. Ако не бъде постигнато, сигурно ще е положителна крачка към намиране на решение след формиране на политическо правителство. На 6 октомври е насрочен Европейски съвет за Западните Балкани в Словения, по време на словенското председателство. Това е следваща възможност, първата възможност е сега на 22 юни, когато е Съветът по общи въпроси, а на 24-25 юни има Европейски съвет".

Преди днешните разговори служебният премиер Стефан Янев изрази надежда всички стъпки, които се правят сега да намерят отражение в позиция, която ще бъде разгледана от българския парламент в търсене на дълготрайно решение.

В специално интервю за информационната агенция на Република Северна Македония МИА, българският премиер подчерта, че е отговорност на двете правителства е да седнат и да работят прагматично по варианти как да се излезе от сегашната ситуация.

"Имаме предложения, предполагам, че и македонската страна ще донесе свои предложения, ще седнем и ще разговаряме. В близко бъдеще, да сме живи и здрави, изборите са през юли, към края на юли или през авуст ще имаме парламент и ако сме направили нещо по време на служебното правителство, парламентът ще каже да или не и да вървим напред", изтъкна Янев.

Рано тази сутрин Зоран Заев се срещна с бившият премиер Бойко Борисов. Срещата беше излъчвана в социалната мрежа Фейсбук.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова също посрещна македонския премиер и водената от него делегация за среща в партийната централа на ул. "Позитано" 20.