Президентът Румен Радев се срещна в Брюксел с министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

В разговора от страна на България участва министърът на отбраната Георги Панайотов, а от страна на РСМ - вицепремиерът по европейските въпроси Никола Димитров, министърът на отбраната Радмила Шекеринска и министърът на външните работи Буяр Османи.

Перспективата за постигането на реален напредък в процеса на европейска интеграция от страна на западната ни съседка беше във фокуса на разговора на Румен Радев и Зоран Заев. Държавният глава подчерта принципната си и последователна подкрепа за европейската перспектива на Република Северна Македония, както и очакването на България този процес да бъде улеснен от пряк и активен политически диалог, чрез който да бъдат разрешени откритите въпроси в двустранните отношения. Договорено бе през следващите дни министър-председателят на РСМ да направи посещение в София.

И Румен Радев, и Зоран Заев откроиха позитивния знак в отношенията между двете страни, който държавните глави на България и Република Северна направиха със съвместното си посещение през месец май в Рим и Ватикана за отдаване на почит пред делото на светите братя Кирил и Методий. Изразена бе обща воля за постигането на устойчиви и необратими резултати в изграждането на добросъседски отношения между България и РСМ, което отговаря на очакванията на гражданите и на двете държави.

Двустранното партньорство в сферата на сигурността и отбраната и възможността за разширяване на сътрудничеството в областта на военното обучение също беше във фокуса на разговора на Румен Радев и Зоран Заев в Брюксел.

Заев също публикува снимки от срещата в своята фейсбук страница:

 

Малко по-рано днес министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи разговаря с министъра на външните работи на Нидерландия Сигрид Каг. Двамата се срещнаха в рамките на форума на върха на НАТО в Брюксел.

Освен за предизвикателствата в областа на сигурността, двамата министри разговаряха и за европейското досие на РСМ и особено за възможностите за изпълнение на решението на Съвета за начало на преговори с ЕС по време на португалското председателство. По този повод министър Каг изтъкна, че Нидерландия подкрепя португалското предложение за решаване на проблема с България.

Османи приветства "строгия и честен" подход на Нидерландия, който значително помага за изпълнението на реформаторския европейски дневен ред и реализирането на европейските стандарти в Северна Македония.

Каг приветства постигнатите резултати към укрепване на демокрацията и върховенството на закона, като изтъкна необходимостта от продължаване на прилагането на европейските стандарти и реформаторски цели. Той изрази подкрепа за европейската перспективи на Северна Македония и убеждение, че преговорите за присъединяване към ЕС скоро ще започнат официално.