Премиерът на Северна Македония Зоран Заев пристигна в България. Първата му среща бе с лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който го увери, че нищо няма да излезе от разговорите му днес с премиера Стефан Янев и президента Румен Радев. 

"Те ще дезертират, нищо няма да излезе от днешната ви среща", заяви Бойко Борисов. 

"Служебното правителство има всички права. Може да преговаря, ако иска може да направи нов договор. Каквото желае. Ще имате много срещи днес. Аз съм убеден, понеже познавам хората, с които ще се срещате, особено  за Радев, че ще ви кажат, че без парламент, нищо не може да се направи. Ще прехвърли отново, както навремето с "Грипен"-ите, към парламента. Сегашното служебно правителство има всички права и може да преговаря с вас. Нов договор, ако нашия не им хареса. Но те ще избягат от отговорност, както винаги правят. В същото време лъжат и евроатлантическите партньори, че са за членството на Северна Македония в ЕС", заяви Борисов.

"Аз считам, че ако не намерим решение, като две държави, две нации, два народа, поколения млади българи и македонци ще се мразят. Ще направим така, че няма да ни трябват инфраструктурни проекти, защото никой няма да може да премине по тях. А те са толкова важни", смята лидерът на ГЕРБ.

Според него целта на сегашното правителство е да мине инициативата "Три морета", за да могат да дойдат "по-високи гости, от Америка". Той отправи предложение към Заев младежките организации на партиите да направят съвместен форум, за да не се мразят в бъдеще.

В 10,00 часа Заев ще се срещне с лидера на БСП Корнелия Нинова, а по-късно със служебния премиер Стефан Янев и президента Румен Радев. 

Вчера служебното правителство реши, че в частта за политиката на разширяване на ЕС и европейската перспектива на Република Северна Македония, че България се придържа към Декларацията на Народното събрание от 10 октомври 2019 г. и Рамковата позиция относно европейската перспектива на Република Северна Македония, приета от Министерския съвет на 9 октомври 2019 г.

Позицията на България по отношение на преговорната рамка и провеждането на Междуправителствената конференция (МПК) с Република Северна Македония остава непроменена. Преговорната рамка за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС следва да съдържа необходимите гаранции по отношение на изпълнението на Договора от 2017 г, каквито към момента не са налице. Не са изпълнени и изискванията за провеждане на МПК.