Става дума за таен доклад за корупция в министерството на отбраната, който е даден на висши военни и на президента, съобщи сайтът "Биволъ".

Тази информация излиза от грама с гриф СЕКРЕТНО от 10 януари 2003 г., озаглавена "Квадратурата на адвокатския кръг - атакувани са водещи фигури от управляващата партия". Тя е подписана от зам.-посланик в София Родерик Мур. [03SOFIA88]

Името на Колев изплува покрай бившия министър на отбраната Николай Свинаров, част от "адвокатския кръг".

Става въпрос за скандала, разраснал се около аферата "Гном", в който освен тогавашният главен прокурор Никола Филчев се замесват председателят на парламента Огнян Герджиков, лидерът на парламентарната група на НДСВ Пламен Панайотов, вътрешният министър Георги Петканов и министърът на отбраната Николай Свинаров по това време - така нареченият "адвокатски кръг". Всички те са близки до "имащия лоша слава бивш шеф на кабинета на премиера Стоян Ганев".

Свинаров е свързан и с бизнесмена Васил Божков, според документа.

Най-стряскащата информация от грамата обаче не е за адвокатския кръг, а "вербовката" на началник-щаб на БНА ген. Никола Колев, който е носел информация на американците и потулването на доклада за корупция в МО по времето на Свинаров, пише сайтът.

 "Началникът на Генералния щаб ген. Колев (стриктно да се защити) също повдигна обвинения за корупционни практики в министерството на отбраната в (все още таен) доклад, изпратен на президента и ключови фигури в министерството", се посочва в грамата.

Формулировката "стриктно да се защити" (strictly protect) е характерна за ценните информатори на посолството, твърди "Биволь".