Парламентът заработи от втория опит в предпоследния си ден преди да се разпусне, след като в 9:00 сутринта не успя да събере кворум от първия път.  В началото на деня електронното табло показа само 117 регистрирани депутати от необходимите минимум 121 народни представители, за да стартира заседание.

Кворумът бе провален, след като депутатите от ГЕРБ и ДПС изобщо не влязоха в пленарната зала и не се регистрираха. И без тях обаче останалите четири парламентарни групи имат 121 гласа заедно с независимия Радостин Василев, който беше на линия. 

Оказа се обаче, че отсъстват 13 народни представители именно от двете групи, които искат отстраняването на председателя на НС Росен Желязков, след като електронното табло изписа резултата от регистрацията по групи.

В залата не влязоха 8 депутати от ПП-ДБ и петима от "БСП за България", което предизвика бурен смях и възгласи "браво" от страна на "Възраждане" и "Има такъв народ". Именно тяхната липса спаси старта на пленарното заседание.

Единственият представител на партията на Бойко Борисов се оказа самият Росен Желязков, чието освобождаване се готвят да гласуват именно днес от ПП-ДБ, БСП и "Възраждане".

Председателят на НС Росен Желязков обяви половин час почивка, след което ще последва втори опит за събиране на кворума. Той беше успешен и ГЕРБ и ДПС вече се бяха завърнали в пленарната зала.

Отсъствието на депутатите от ГЕРБ и ДПС съвпада с факта, че точно днес трябва да бъде гласувано освобождаването му от председателския пост в НС. Според парламентарния правилник предложението се поставя на гласуване на първото заседание след деня на постъпването му.

Неговата оставка беше поискана заради цялостното му поведение първо от "Възраждане", а после искане беше внесено с подписите на ПП-ДБ и БСП. Желязков е укоряван и за системно неизпълнение на законодателната програма, а от "Възраждане" също вчера поискаха отстраняването му заради това, че не е позволил в дневния ред да влезе вотът на недоверие към служебния кабинет.

Според парламентарния правилник предложението се поставя на гласуване на първото заседание след деня на постъпването му.