България е на второ място в НАТО по разходи от Брутния вътрешен продукт, отделяни за отбрана. Това става, след като правителството преведе 1 млрд. и 200 млн. долара по сметките на САЩ за осемте нови изтребителя F-16. Така от 29 съюзници България е веднага след първенеца - Съединените щати. Такива пари за отбрана страната ни не е отделяла от 16 години, предаде БНТ.

3 милиарда и 515 милиона лева ще бъде бюджетът на Министерството на отбраната за 2019 г. 1,4 млрд. плюс 2,2 млрд. лв. за изтребителите.

"През 2014 г. в Уелс НАТО реши, че ни трябва по-честно разпределение на тежестите и увеличение на разходите за отбрана. Добрата новина е, че след години на съкращаване на военните бюджети, всички съюзници постепенно увеличават парите за отбрана. Все повече страни-членки постигат целта от 2% от БВП, отделяни за военни разходи, а повечето страни имат планове за достигане на 2-та % през 2024 г.", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

От всички 29 съюзници най-много пари за отбрана отделя САЩ - 3,42%, следва България - 2,6%, а след това се нареждат Гърция, Англия, Естония, Румъния, Полша, Латвия и други.

"Ние сме в златната среда, само шест страни в НАТО изпълняват изискването за 2% разходи от БВП. Страни като Германия имат 1,3% разход, но той се равнява на 37,6 милиарда евро", каза Симеон Николов от Център за стратегически изследвания.

С 1,4 млрд. лв., които се очаква да бъдат дадени за 150 бронирани машини за пехотата, и 984 млн. лв. за два модулни патрулни кораба, разходите ни за отбрана в следващите години може и да останат на същото високо ниво.

"Разходите за отбрана са важни, когато създават условия за дългосрочна програма за модернизация и превъоръжаване. Това е един чудесен старт. Но поддържането на това високо темпо е изключително необходимо. Нека не забравяме, че когато стартира реформата 2000 г., ние имахме 2,89% от БВП за отбрана", коментира Велизар Шаламанов, министър на отбраната (2014 г.).

Вторият важен показател е колко процента от разходите за отбрана отиват за ново въоръжение.

Тези 2,2 млрд. лв., които България вече преведе за новите изтребители F-16, представляват 60% от разходите ни за отбрана, което ни нарежда на първо място в НАТО по този показател