Парламентът отново не успя да избере председател и при днешното гласуване. Единствената разлика от вчерашния вот беше само фактът, че на балотаж се оказа отново Росен Желязков от ГЕРБ, но срещу него вече беше Йордан Цонев от ДПС. До смяната на главните действащи лица на втория тур се стигна след оттеглянето на кандидата на ПП Никола Минчев. 

След повторния фал последва нова почивка и се събра нов Председателски съвет с участието на ръководствата на всички парламентарни групи.

В началото на втория ден от прекъснатото вчера заседание от ПП потвърдиха оттеглянето на номинацията на Никола Минчев, а от ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и БСП препотвърдиха своите номинации.

"При условията на разговори между парламентарните групи, каквито имахме тази сутрин на Председателския съвет, това вероятно ще бъде последен опит, за да се търси в пряк двубой председател на 48-ото НС. Ако и това не помогне, отново ще се наложи свикване на Председателския съвет и търсене на други решения", каза преди вота шефът на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Последва гласуване по азбучен ред отново за четирима кандидати - Росен Желязков, Йордан Цонев, Петър Петров и Кристиан Вигенин.

За Йордан Цонев 99 депутати гласуваха "за", 96 "против" и 43 - "въздържал се".За Кристиан Вигенин 30 депутати гласуваха "за", 40 "против" и 162 - "въздържал се". За Петър Петров от "Възраждане" бяха 27 депутати, 90 гласуваха "против" и 142 - "въздържал се". За кандидата на ГЕРБ Росен Желязков дадоха подкрепа 102 народни избраници, 97 бяха "против" и 39 се въздържаха.

Последва балотаж между Йордан Цонев и Росен Желязков. Нито един от двамата не бе избран.

"Това е от вчера насам този спектакъл", обобщи дежавюто от вчера Вежди Рашидов. И обяви половин час почивка, като призна, че е очаквал този развой на събитията.

Скрийншот: Официален сайт на НС

"Този парламент е като муха, застинала в кехлибар", коментира тупика лидерът на ДБ Христо Иванов в кулоарите веднага след повторния провал на избора на парламентарен шеф.

"Трябва да намерим компромисна фигура, така или иначе, сме длъжни да го направим", коментира Хамид Хамид от ДПС пред парламентарните репортери.

В началото на заседанието Вежди Рашидов пък се почувства длъжен да обясни защо диша тежко, след като чул да се коментира дишането му по телевизията.

"Има причини за такова дишане, съжалявам, но ще се задоволя с гласа, който ми остана. Ще се извиня на всички, ако това притеснява някого", обясни той. 

Снимка: Булфото