Служители на Министерството на външните работи (МВнР) започват символични стачни действия, съобщиха от Професионалното обединение на държавните служители от дипломатическата служба. По време на протеста те ще носят обозначителни ленти с цветовете на българския национален флаг.

Исканията са за достойно заплащане за служителите на МВнР, индексиране на командировъчните средства, преустановяване на практиката да се намалява основната заплата при заминаване в дългосрочна командировка.

"Ние, служителите на МВнР, сме решени да отстояваме правата си и с настоящото заявяваме нашата пълна готовност за започването на ефективни стачни действия, в случай че исканията ни не бъдат удовлетворени", се посочва в съобщението.

Стачката във Външно министерство бе предизвестена още в началото на месеца. Според Професионално обединение на държавните служители от дипломатическата служба, MВнР от години заема едно от последните места по заплащане сред българските ведомства и  остава значително по-ниско в сравнение със сходни ведомства, но в много случаи по-ниско и от това в сектори изискващи нискоквалифициран труд. Същевременно, обемът на работата и отговорността на служителите, ангажирани с въпросите на националната сигурност и опазването на държавния суверенитет, постоянно се увеличават на фона на множеството международни кризи, ескалиращи в близост до нашия регион. В допълнение, въпреки рекордната инфлация в страната, заплатите на служителите в МВнР не бяха индексирани, за разлика от тези в редица други ведомства, посочват организаторите на протеста.

Синдикалното обединение на служителите на МВнР информира, че предстоят преговори с ръководството по исканията.

В бюджета на МВнР за 2022 г. са предвидени 46 732, 3 хил. лева приходи и 156 478,3 хил. лева разходи, като за персонал разходите възлизат на 38 495,5 хил. лева.