"Държим да бъде избран председател на парламента. Бламирането не е добър ход. Ще разговаряме с всички", коментира преди Председателския съвет зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев, който вчера беше издигнат и за шеф на парламента от лидера на партията Мустафа Карадайъ.

По думите му фактът, че снощи "Продължаваме промяната" оттеглиха кандидата си Никола Минчев, е "добър, конструктивен ход", но не е достатъчен за изход от безпрецедентната ситуация с блокаж на работата на НС, защото не може да бъде избран председател на НС.

Той не е отговори на въпроса защо ДПС са оттеглили подкрепата си от Росен Желязков по време на второто гласуване, а само се усмихна на медиите.

При обяваването на оттеглянето на своята номинация от ПП обясниха, че ще гласуват против - като истинска опозиция, за да видят дали другите ще подкрепят друг кандидат и ще успеят да го изберат.

"ДПС ще участва във всички преговори и разговори. Вчера дори отидохме при ПП, за да видим дали може да се отпуши тази процедура, говорихме с Кирил Петков, говорим с Корнелия Нинова. Трябва да има диалог, иначе нищо няма да стане", каза той, като потвърди, че ДПС дори са влезли в стаята на групата на ПП в търсене на диалог и изход от блокажа.

ДПС е получила покана от преговорния екип на Росен Плевнелиев и Соломон Паси за утре, обяви още Йордан Цонев преди Председателския съвет в НС. "Изборът на председател вероятно ще отпуши да привдижим напред някаква бюджетна процедура, но за кабинет по-скоро съм песимист", коментира Цонев.