Първото заседание на Народното събрание продължава и днес, след като не бе избран председател при вчерашното стартиране на работата на 49-ия парламент. За да започне законодателна дейност, депутатите трябва първо да изберат ръководство.

Продължават и разговорите по законодателните приоритети на парламентарните сили. Вчера стана ясно, че изборът на председател на практика ще зависи от тях.

Първият опит беше неуспешен, след като и двамата кандидати за поста - Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и на Петър Петров от "Възраждане" не събраха нужната подкрепа. От ПП-ДБ предложиха двете най-големи парламентарни групи да излъчат председатели, които да се редуват на ротационен принцип.

Последва дълго заседание на председателския съвет, на който не беше постигнато съгласие. Вежди Рашидов разпусна парламента без да удари звънеца, така днес ще продължи заседанието от вчера. А от ГЕРБ заявиха, че няма да отстъпят председателското място и не приемат ротацията.

По инициатива партията на Бойко Борисов последва среща с Продължаваме промяната-Демократична България, която обаче завърши без резултат.